Razboiul taxelor antidumping din industria fotovoltaica face prima victima

Gehrlicher Solar, una dintre cele mai vechi companii din industria solara din Europa si unul dintre primii membrii Aliance For Affordable Solar Energy (AFASE) a trebuit sa initieze procedurile de insolventa la Tribunalul Districtual din München, a anuntat Richard von Hehn, COO si membru al Consiliului de administratie al companiei.

Potrivit acestuia, decizia managementului companiei a fost luata ca urmare a  impunerii de taxe anti-dumping provizorii de 11,8% pentru produsele solare importate din China, incepand cu 6 iunie 2013.

Thorsten Preugschas

Aceasta este o ilustrare trista a impactului devastator al taxelor punitive impuse industriei solare europene. In cazul in care Comisia Europeana nu actioneaza rapid, mai multe companii din industria fotovoltaica vor da faliment sau, in cel mai bun caz, vor fi obligate sa-si relocheze activitatile in afara UE, asa cum a procedat compania Phoenix Solar, crescandu-se astfel valul deja existent de pierderi de locuri de munca in intreaga Uniune Europeana. Impunerea unor taxe anti-dumping nu are sens economic, nici politic, intr-un moment in care energia solara este pe cale sa devina o sursa de energie competitiva, care genereaza multe locuri de munca verzi in Europa”, a declarat Thorsten Preugschas, directorul companiei germane Soventix si presedintele AFASE.

Potrivit reprezentantilor AFASE, taxe antidumping vor atinge, automat, nivelul de 47,6% dupa doua luni, daca nu se va gasi o solutie negociata.

Impactul taxelor anti-dumping a fost reliefat de catre reprezentantii industriei si de catre centrul de cercetare independent Prognos, care a concluzionat ca taxe de 20% vor costa economia europeana pana la 175.500 de locuri de munca si 18,4 miliarde de euro in materie de valoare adaugata, in numai 3 ani.

IHS, liderul mondial in furnizarea de informatii economice, a aratat ca taxe de 45% ar putea reduce piata fotovoltaica germana cu 2GW, mai mult de 25% din capacitatea instalata in 2012. Mai mult, taxele sunt ineficiente in a rezolva problemele structurale ale producatorilor europeni din industria fotovoltaica. Ei sufera din cauza facilitatilor de productie de mici dimensiuni si din cauza contractelor nefavorabile de aprovizionare cu polisiliciu cristalin, al carui pret a scazut foarte mult in ultimii ani. Taxele contrazic politica UE de stimulare a cresterii energiei regenerabile, in scopul de a atinge obiectivele Strategiei Europa 2020.

Stephan Singer

Fara indoiala ca lobby-istii petrolului, carbunelui, gazelor naturale, energiei nucleare vor desface sampania pe fondul esecului Comisiei de a gasi o rezolvare a impactului negativ pe care acestea le au asupra naturii si societatii si, de asemenea, al ignorarii subventiilor masive acordate combustibililor fosili. Distrugand noile activitati comerciale curate si angajarea intr-un razboi comercial cu China privind tehnologia energiei verzi, este ultimul lucru de care avem nevoie acum”, a afirmat Stephan Singer, director al Departamentului de Politica Energetica Globala (World Wide Fund).

Statele membre vor lua decizia finala, daca se vor impune sau nu taxe definitive, in decembrie 2013.

Aliance For Affordable Solar Energy (AFASE) este o coalitie de peste 760 de companii din industria fotovoltaica europeana, reprezentand mai mult de 63 000 de locuri de munca din UE, care utilizeaza instrumente de comunicare si advocacy colective pentru a adresa riscul protectionismului si promoveaza beneficiile liberului schimb pentru produsele energiei solare.

spot_img

Ultimele știri