Reabilitarea litoralului românesc a costat peste 170 de milioane de euro

in Business, Companii 24 August 2015 498 Views

La ├«nceputul lunii august a fost ├«nceput─â ultima etap─â a lucr─ârilor de reabilitare┬áa litoralului rom├ónesc al M─ârii Negre.┬áValoarea total─â a proiectului este de 170.450.084 euro. Finan╚Ťarea nerambursabil─â din Fondul de Coeziune este de 145.680.660 euro.┬á

reabilitare plaja

Potrivit reprezentan╚Ťilor┬áRomair Consulting, compania care coordoneaz─â proiectul, etapa final─â const─â ├«n ├«nnisiparea zonei Eforie Nord,┬áprimul pas ├«n cadrul ac╚Ťiunilor de stopare a fenomenului de eroziune de pe ╚Ť─ârmul rom├ónesc al Marii Negre. La ├«nnisiparea plajelor se folosesc┬áo tubulatur─â submarin─â care asigur─â extinderea cu aproximativ 60 metri a 1,2 kilometri de plaja ╚Öi aproximativ 1,1 milioane metri cubi de nisip. Nisipul folosit pentru l─ârgirea plajelor este extras din Marea Neagr─â prin echipamente specifice ╚Öi este pompat p├ón─â la ╚Ť─ârm prin conductele montate.

Comisia European─â a aprobat ├«n data de 22 martie 2013 unul dintre cele mai ambi╚Ťioase proiecte din punct de vedere al reducerii eroziunii costiere, respectiv “Protec╚Ťia ╚Öi reabilitarea p─âr╚Ťii sudice a litoralului rom├ónesc al Marii Negre (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud, Eforie Nord)ÔÇŁ.┬áP├ón─â la aceast─â dat─â au fost executate 11% din lucr─ârile proiectate pentru lotul Mamaia Sud, 50% pentru lotul Tomis Nord, 64% din lotul Tomis Centru, 40% din lotul Tomis Sud ╚Öi 56% din lotul Eforie Nord.

Beneficiarii proiectului sunt cei aproximativ 278.000 de locuitori care vor fi proteja╚Ťi ├«n urma reducerii riscului┬áde inundare a propriet─â╚Ťilor, precum ╚Öi peste 32.000 de turi╚Öti care se vor putea bucura de o plaja extins─â.

De asemenea, proiectul aduce avantaje majore ├«n domeniul socio-economic pentru cei peste 120 de operatori economici identifica╚Ťi care vor fi, de asemenea, protejati ├«mpotriva riscului de eroziune costier─â.

Proiectul const─â ├«n lucr─âri de repara╚Ťie a digurilor de larg existente, construc╚Ťia de noi diguri de larg, reabilitarea ╚Öi prelungirea digurilor de protec╚Ťie, construc╚Ťia de diguri de protec╚Ťie a zonei ├«nnisipate ╚Öi a unor diguri ├«ngropate, demolarea unor structuri existente ╚Öi lucr─âri de ├«nnisipare artificial─â pentru l─ârgirea plajei litoralului cu peste 60 de metri.

Citește și:

România și Bulgaria vor crea un muzeu subacvatic în Marea Neagră

Comentarii

comentarii