Reactii pozitive dupa conferinta SUA pe teme climatice de la Honolulu

in Business 2 February 2008 66 Views

Conferinta pe teme climatice din Hawaii, organizata de Statele Unite, a fost cea mai sincera si mai captivanta de pana acum, au spus delegatii citati de BBC News. Aceasta a fost a doua intalnire a economiilor majore organizata de presedintele american George W. Bush, dupa discutiile de la Washington de anul trecut, cand Bush si-a exprimat dorinta de a gasi o solutie in problemele climatice.

Daca anul trecut participantii la conferinta de la Washington au descris-o ca pe "o pierdere de vreme", anul acesta tonul a fost total diferit. "Am venit fara nicio asteptare si am fost foarte placut surprins. De obicei, primim declaratii sterile pregatite anterior, dar de data aceasta am avut parte de o discutie sincera explorand conditiile foarte dificile si diferite ale fiecarei tari. A fost foarte constructiv", a declarat unul dintre delegatii Uniunii Europene.

Pozitia UE s-a bazat pe idea ca pentru indeplinirea unui obiectiv serios pe termen lung de reducere a dioxidului de carbon este nevoie de tehnologii de care sa beneficieze atat India, cat si Statele Unite.

Statele Unite s-au oferit, in timpul conferintei, sa integreze strategiile sale energetice nationale in cadrul unui acord ONU daca si celelalte economii majore vor face la fel.

Europenii au mai spus ca un angajament american care nu cuprinde o garantie certa de reducere a gazelor cu efect de sera (mai degraba decat cresterea energiilor regenerabile) este inadecvat.

Progresul realizat cu ocazia recentelor discutii de la Bali, Indonezia si de la Honolulu, Hawaii arata faptul ca lumea se afla pe drumul cel bun spre incheierea unei intelegeri globale pe tema schimbarilor climatice pana in 2009, a declarat Boyden Gray, trimisul SUA la UE.

Foto: AFP

Comentarii

comentarii