Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â au conceput primul reactor solar care func╚Ťioneaz─â ╚Öi noaptea

in Energie 22 February 201821 Views

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â de la Centrul German Aerospa╚Ťial (DLR) au construit un reactor pe baz─â de combustibil solar care poate func╚Ťiona ╚Öi noaptea datorit─â unui sistem de stocare al c─âldurii pe baz─â de aer.

reactor solar

Numit CONTISOL, reactorul se bazeaz─â pe energie solar─â concentrat─â ╚Öi pe un sistem de stocare al energiei termale. CONTISOL folose╚Öte aer din mediul ├«nconjur─âtor pentru a stoca c─âldura ╚Öi poate produce combustibili ca hidrogen f─âr─â s─â emit─â gaze de ser─â, cum se ├«nt├ómpl─â ├«n cazul combustibililor ob╚Ťinu╚Ťi prin ardere.

Justin Lapp, autorul principal al studiului, a explicat cum func╚Ťioneaz─â dispozitivul.

ÔÇ×(Reactorul) poate prelua aer direct din atmosfer─â ╚Öi apoi ├«l trece prin schimb─âtorul de c─âldur─â pentru a stoca c─âldura. ├Än final poate elimina aerul odat─â ce se r─âce╚Öte.ÔÇŁ

O solu╚Ťie cu un impact redus asupra mediului

Reactorul solar este compus dintr-un c├ómp de oglinzi heliostatice, un turn, un receptor de aer ╚Öi sistemul de stocare al c─âldurii. Oglinzile reflect─â razele soarelui ├«n receptorul de aer, ├«nc─âlzindu-l ├«n dou─â seturi de camere, ├«ndrept├ónd aerul fie spre camera de reac╚Ťie, fie c─âtre sistemul de depozitare.

Avantajele folosirii aerului pentru stocarea c─âldurii sunt abunden╚Ťa ╚Öi accesibilitatea sa, f─âr─â cost. ├Än plus, aerul nu este coroziv ╚Öi posibilele scurgeri sunt nesemnificative. Spre deosebire de alte substan╚Ťe folosite ├«n transferul de c─âldur─â, aerul ├«╚Öi p─âstreaz─â structura molecular─â ╚Öi r─âm├óne stabil la temperaturi ├«nalte.

Green Report Shop Casa ECO

Reactoarele solare tradi╚Ťionale depind de c─âldura generat─â de soare ╚Öi nu pot func╚Ťiona ├«n timpul nop╚Ťii, ├«ns─â CONTISOL poate func╚Ťiona continuu datorit─â sistemului de stocare.

Echipa de cercet─âtori a conceput un prototip la scar─â mic─â, care poate func╚Ťiona la 850 grade Celsius ╚Öi are o capacita╚Ťie de produc╚Ťie de 5 kW. Folosite comercial, aceste reactoare ar putea genera de la 1.5 MW la 100 MW sau chiar mai mult.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii