Rechinii s-au întors în golful Maya din Thailanda după ce accesul turiștilor a fost interzis

in Biodiversitate 10 December 2018 517 Views

Plaja Maya, din Thailanda,  a fost distrusă de turiști în urma popularizării ei de filmul „The Beach”. La câteva luni după ce autoritățile au decis închiderea plajei pentru o perioadă nedeterminată, rechinii de recif au ales locul pentru a da naștere puilor, fenomen numit „foarte interesant” de către experți.

Rechinii s-au întors în golful Maya din Thailanda după ce accesul turiștilor a fost interzis

Închisă inițial pentru trei luni, începând cu 1 iunie, plaja Maya din golful cu același nume, din Thailanda, va rămâne inaccesibilă turiștilor pe perioadă nedeterminată. În ultimii ani, până la 5.000 de turiști și 200 de bărci au vizitat plaja zilnic. Poluarea produsă de bărci și ancorarea în corali, deșeurile și chimicalele de la cremele de soare pătrunse în apă au cauzat daune ecologice ample, printre care moartea a 80% dintre coralii din jurul golfului.

La începutul lunii decembrie, guvernul thailandez a anunțat că în golf au fost văzute populații de rechini de recif, printre care și exemplare tinere. 90 dintre ei vin și pleacă din golf, în timp ce alții rămân în apele mai adânci.

„Când bărcile au plecat, rechinii s-au întors”, a spus Thon Thamrongnawasawat, cercetător la Universitatea Kasetsart, potrivit Channel NewAsia. „Mesajul este clar: sunt aici pentru că golful Maya este fertil din nou”.

Potrivit acestuia, experții în materie de rechini, la nivel internațional, cred că fenomenul este unul „foarte interesant” și cred că golful ar putea fi un loc foarte important unde rechinii de recif să poată da naștere puilor. Cei văzuți în apropierea plajei Maya au între 50 și 150 de centimetri, mare parte din ei stând în zonă mai tot timpul.

„Acest tip de zonă este foarte greu de găsit. Este o oportunitate crucială pentru cercul oamenilor de știință care studiază rechinii”, a mai spus el.

Potrivit estimărilor acestuia, golful Maya are acum cea mai mare densitate de rechini din Golful Thailandei. Rechinii sunt foarte importanți pentru ecosistem deoarece controlează numărul de pești care viețuiesc în jurul recifelor de corali.

În ciuda anunțului oficial că plaja este închisă, dar și steagurilor roșii și a geamandurilor galbene, unii tur operatori își strecoară turiștii pentru a face snorkeling, pentru a înota și a vâsli în zona unde coralii au fost avariați.

Plaja golfului Maya a devenit una dintre cele mai vizitate destinații turistice ale Thailandei după ce fost folosită ca locație în filmul „The Beach”, în anul 2000.

proalpin.ro

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii