A fost inventată o mașinărie care poate recicla 100 de kilograme de scutece într-o oră

in EcoLIFESTYLE 10 May 2018 280 Views

O echipă de oameni de știință din Taiwan a inventat o mașinărie care reciclează scutecele, care până acum ajungeau în gropi de gunoi sau erau arse, generând astfel emisii de dioxid de carbon. Într-o oră, aparatul reciclează aproape 100 de kilograme de scutece.

A fost inventată o mașinărie care poate recicla 100 de kilograme de scutece într-o oră

Când am făcut serialul „Gunoiul, sub lupă”, despre colectarea separată, știam că scutecele nu se reciclează. Însă, cu ajutorul tehnologiei și a oamenilor de știință, astăzi putem spune că lucrurile s-au schimbat.

Sz-Chwun John Hwang, împreună cu o echipă de oameni de știință de la Universitatea Chung Hua din Taiwan au inventat o mașinărie care reciclează aproape 100 de kilograme de scutece într-o oră, rezultând materie primă. Aparatul ar putea fi utilizat în instituții precum creșe, grădinițe, aziluri sau spitale, ținând cont de faptul că scutecele nu sunt folosite numai de bebeluși, ci și de persoanele în vârstă și, sub forma unei pături, și animalele de companie.

nichiduta.ro

Primul pas în reciclare este ca scutecele să fie spălate și dezinfectate în mașină, pentru a distruge patogenii și a putea fi apoi procesate în materii prime. Apoi, prin stratificare, sunt separate materialele: plastic, fibre moi și material absorbant. Această metodă folosește mai puțină apă decât o toaletă obișnuită, iar apa poate fi reciclată sau deversată în sistemul de drenare al instalațiilor existente. Inventatorii estimează că, pentru 10 tone de scutece reciclate pe zi, emisiile de carbon vor fi de 35,1 kg.

Materiile prime pot fi duse apoi la centre de reciclare și transformate în produse noi: pungi și căni din plastic, scutece noi, cutii sau alte produse din carton, preșuri absorbante pentru animalele de companie sau fibre de poliacrilat.

[vimeo 207762137 w=640 h=360] Numai în Statele Unite sunt duse la gropile de gunoi, în fiecare an, în jur de 20 de miliarde de scutece, reprezentând în jur de 3% din gunoiul menajer. Poate dura sute de ani până când acestea să se degradeze, iar pe durata acestui proces se eliberează în aer metan și alte gaze toxice. O altă variantă este incinerarea lor, dar acest proces duce la producerea a 3428 kg de emisii de dioxid de carbon la fiecare 10 tone de scutece.

A fost inventată o mașinărie care poate recicla 100 de kilograme de scutece într-o oră

În Taiwan, acolo unde a fost inventată mașinăria de reciclare, există un milion de copii cu vârste între 0 și 4 ani și un milion de persoane cu dizabilități, care, dacă folosesc în medie opt scutece pe zi, generează 6.000 de tone de deșeuri pe zi.

Oamenii de știință își propun ca pe viitor să creeze o mașină care să recicleze 10 tone de scutece folosite într-o singură zi.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii