Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Reciclarea DEEE, raliu pe teren accidentat

text de Alexandra Kartman

Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi, si-a exprimat nemultumirea cu privire la faptul ca, pana la jumatatea lunii mai, producatorii si importatorii de electrocasnice nu au contactat ministerul pentru a-si stabili o pozitie clara in programul de gestionare a deseurilor si de introducere a taxei verzi.

Desi a salutat faptul ca tot mai multi agenti economici au adoptat standardul de etichetare ISO, ministrul Korodi si-a marturisit ingrijorarea deoarece, "in prezent, doar organizatia ECO TIC este autorizata pentru acest tip de activitate". Asociatia ECO TIC s-a mobilizat rapid, astfel ca, inca de la sfarsitul lunii aprilie, romanii platesc timbrul verde, o taxa instituita de stat, insa incasata de producatorii si importatorii de echipamente, pentru a acoperi costurile de reciclare. Cuantumul taxei este de 7 lei + TVA, adica 8,33 lei, la achizitionarea fiecarui echipament IT&C.

DIFICULTĂŢILE SISTEMULUI

Valentin Negoita, presedintele ECO TIC, semnala ca principala problema a circuitului de reciclare o reprezinta "lipsa unor puncte de colectare standardizate la nivel european, care ar trebui sa existe in fiecare oras mare sau mediu din Romania. Din pacate, numarul lor este undeva spre o suta, desi ar fi trebuit sa fie trei sute. Aici e o mare problema. De ce? Pentru ca legislatia nu a prevazut de la inceput ca primariile sunt acelea care trebuie sa asigure aceste centre. Cu toate acestea, unele orase s-au miscat chiar repede – Timisoara, Brasov – si au facut centre. Altele nu s-au miscat, dar se vor misca, pentru ca Garda de Mediu nu va sta degeaba si va actiona in acest sens. Fiind vorba despre o directiva europeana, despre tratatul de aderare, nu e de glumit in povestea asta. Va fi o problema re zolvata pas cu pas".

PASUL URMĂTOR

Urmatorul punct in planul de actiune al Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile va avea loc in luna iunie, cand va incepe verificarea tematica pentru acele companii care nu sunt membre ale ECO TIC si care nu au demarat procedura de strangere si de reciclare a deseurilor de electrocasnice.

In afara de ECO TIC mai exista inca doua structuri care intentioneaza sa preia responsabilitatile de colectare si reciclare ale producatorilor de echipamente electrice si electronice, si anume CECED Romania (care se va ocupa de produsele albe) si RECOLAMP (care se va ocupa de produsele de iluminat).

"Speram sa devenim functionali in cea mai scurta perioada, in cel mai scurt timp posibil", ne-a declarat Andrei Barbu, reprezentantul RECOLAMP. El a adaugat ca ceea ce impiedica depunerea dosarului pentru obtinerea licentei sunt ultimele detalii de finalizare a acestuia. Asemenea presedintelui ECO TIC, si Andrei Barbu a semnalat inexistenta pe teritoriul tarii noastre a centrelor de reciclare a lampilor. In plus, el a precizat ca inca nu poate face public cuantumul timbrului verde pentru produsele "albe", insa a asigurat ca acesta se va incadra in limitele valorii de pe piata europeana.

spot_img

Ultimele știri