Primul recif de corali din Italia a fost descoperit pe coasta m─ârii Adriatice

in Biodiversitate 16 March 2019 105 Views

Cercet─âtorii au identificat primul recif de corali din Italia, care se ├«ntinde pe cel pu╚Ťin 2.5 kilometri de-a lungul coastei M─ârii Adriatice l├óng─â Monopoli, ├«n regiunea Puglia.

Este primul recif de corali mezofotic descoperit ├«n Marea Mediteranean─â. Termenul de mezofotic define╚Öte ecosisteme care au nevoie de pu╚Ťin─â lumin─â. Aceste tipuri de corali sunt g─âsite la ad├óncimi de 30-40 de metri ╚Öi p├ón─â la 200 de metri.

Din acest motiv, culorile recifului de corali nou descoperit sunt mai subtile dec├ót ale variet─â╚Ťilor mai bine cunoscute din Oceanul Pacific.

ÔÇ×Faimoasele recife de corali din Australia sau Maldive ajung aproape de suprafa╚Ťa apei, profit├ónd din plin de lumina solar─â care alimenteaz─â aceste ecosisteme. [Recifele mezofotice] sunt foarte rare, pentru c─â reu╚Öesc s─â supravie╚Ťuiasc─â ╚Öi s─â creasc─â ├«n ciuda lipsei luminii.ÔÇŁ, a declarat Giuseppe Corriero, director al departamentului de biologie ├«n cadrul Universit─â╚Ťii Bari Aldo Moro ╚Öi autor principal al studiului.

Reciful din Puglia se află la o adâncime de 35-50 de metri și se întinde pe aproximativ 2.5 kilometri, dar cercetătorii spun că s-ar putea extinde de-a lungul a zeci de kilometri pe coasta estică.

Studiu: Majoritatea recifelor de corali sunt pe cale de dispari╚Ťie

├Än trecut, recifele de corali erau des ├«nt├ólnite ├«n Marea Mediteran─â, ├«ns─â au disp─ârut cu timpul. Majoritatea recifelor de corali sunt mai tinere de 10.000 de ani ╚Öi ocup─â mai pu╚Ťin de 0.1% din zonele oceanice ale lumii. Cu toate acestea, ele ad─âpostesc cel pu╚Ťin 25% din speciile marine, cum ar fi pe╚Öti, molu╚Öte ╚Öi bure╚Ťi.

├Än ultimii ani, ├«nc─âlzirea ╚Öi acidifierea oceanelor au dus la evenimente de albire tot mai dese ╚Öi severe care au afectat majoritatea recifelor lumii, acestea neav├ónd suficient timp s─â se refac─â sau s─â creasc─â pentru a face fa╚Ť─â cre╚Öterii nivelului m─ârii declan╚Öat─â de schimb─ârile climatice.

Comentarii

comentarii