Un recif din pungi de plastic, descoperit de scafandri în Grecia

in Poluare 1 August 2019 159 Views

Mii de pungi, de toate culorile, care sunt blocate pe fundul mării Egee, au fost descoperite de scafandri. Acestea ar fi aici din 2011, când ploile torenţiale au provocat prăbuşirea unei zone unde erau depozitate ilegal deșeuri.

Foto: captură video Reuters

„Acesta nu este un recif natural, ci sunt mii de pungi de plastic rămase pe fundul Mării Egee”, scriu jurnaliștii de la Reuters deasupra imaginilor din Grecia cu pungile albastre, negre şi galbene, care se unduiesc în bătaia curenţilor, printre peşti.

Deșeurile au fost descoperite de scafandrii Aegean Rebreath, un grup fondat în 2017 pentru ecologizarea solului marin şi a regiunilor costiere.

 „Dacă îți poți imagina paradisul din Marea Caraibelor, unde peste tot sunt recife de corali de toate culorile. Era exact acelaşi lucru, însă în loc de corali erau pungi. Pungi de diferite culori, care pluteau în bătaia curenților. A fost o imagine foarte înspăimântătoare. M-a șocat și cred că a șocat pe toată lumea care a văzut imaginea asta”, a declarat Arabella Ross, scafandru voluntar în cadrul Aegean Rebreath.

Echipa din care ea a făcut parte a reușit să curețe doar o fracţiune din cantitatea de deşeuri de plastic descoperită, a precizat ea pentru Reuters.

Foto: captură video Reuters

Poluarea mării din largul insulei Andros ar data din 2011, când ploile torenţiale au provocat prăbuşirea unei zone neoficiale de deversare a deşeurilor, mare parte dintre acestea ajungând în mare.

Imaginile pot fi urmărite aici.

Într-o altă operațiune, din iunie, din largul Salamina, o insuliţă din apropiere de Atena, scafandrii au extras din apă 300 de kilograme de plase de pescuit aruncate – așa-numitele „plase fantomă”.

„În cazul în care oamenii se întreabă unde ajung gunoaiele lor, noi le vedem de fiecare dată când intrăm în apă”, a spus Ross.

Marea Egee este un braț al Mării Mediterane, iar aceasta din urmă se numără printre mările cu cel mai ridicat nivel de poluare cu plastic din lume, a indicat World Wildlife Fund (WWF) într-un raport publicat în luna iunie.

Grecia produce circa 700.000 de tone de deşeuri din plastic pe an, echivalentul a aproximativ 68 de kilograme de persoană, se arată în document. Circa 11.500 de tone sfârşesc în apele Greciei în fiecare an şi aproximativ 70% se întorc pe linia de coastă a acestei ţări, una dintre cele mai lungi din lume.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii