Un recif din pungi de plastic, descoperit de scafandri în Grecia

in Poluare 1 August 2019 180 Views

Mii de pungi, de toate culorile, care sunt blocate pe fundul m─ârii Egee, au fost descoperite de scafandri. Acestea ar fi aici din 2011, c├ónd ploile toren┼úiale au provocat pr─âbu┼čirea unei zone unde erau depozitate ilegal de╚Öeuri.

Foto: captur─â video Reuters

ÔÇ×Acesta nu este un recif natural, ci sunt mii de pungi de plastic r─âmase pe fundul M─ârii EgeeÔÇŁ, scriu jurnali╚Ötii de la Reuters deasupra imaginilor din Grecia cu pungile albastre, negre ┼či galbene, care se unduiesc ├«n b─âtaia curen┼úilor, printre pe┼čti.

De╚Öeurile au fost descoperite de scafandrii Aegean Rebreath, un grup fondat ├«n 2017 pentru ecologizarea solului marin ┼či a regiunilor costiere.

┬áÔÇ×Dac─â ├«╚Ťi po╚Ťi imagina paradisul din Marea Caraibelor, unde peste tot sunt recife de corali de toate culorile. Era exact acela┼či lucru, ├«ns─â ├«n loc de corali erau pungi. Pungi de diferite culori, care pluteau ├«n b─âtaia curen╚Ťilor. A fost o imagine foarte ├«nsp─âim├ónt─âtoare. M-a ╚Öocat ╚Öi cred c─â a ╚Öocat pe toat─â lumea care a v─âzut imaginea astaÔÇŁ, a declarat Arabella Ross, scafandru voluntar ├«n cadrul Aegean Rebreath.

Echipa din care ea a f─âcut parte a reu╚Öit s─â cure╚Ťe doar o frac┼úiune din cantitatea de de┼čeuri de plastic descoperit─â, a precizat ea pentru Reuters.

Foto: captur─â video Reuters

Poluarea m─ârii din largul insulei Andros ar data din 2011, c├ónd ploile toren┼úiale au provocat pr─âbu┼čirea unei zone neoficiale de deversare a de┼čeurilor, mare parte dintre acestea ajung├ónd ├«n mare.

Imaginile pot fi urm─ârite aici.

├Äntr-o alt─â opera╚Ťiune, din iunie, din largul Salamina, o insuli┼ú─â din apropiere de Atena, scafandrii au extras din ap─â 300 de kilograme de plase de pescuit aruncate ÔÇô a╚Öa-numitele ÔÇ×plase fantom─âÔÇŁ.

ÔÇ×├Än cazul ├«n care oamenii se ├«ntreab─â unde ajung gunoaiele lor, noi le vedem de fiecare dat─â c├ónd intr─âm ├«n ap─âÔÇŁ, a spus Ross.

Marea Egee este un bra╚Ť al M─ârii Mediterane, iar aceasta din urm─â se num─âr─â printre m─ârile cu cel mai ridicat nivel de poluare cu plastic din lume, a indicat World Wildlife Fund (WWF) ├«ntr-un raport publicat ├«n luna iunie.

Grecia produce circa 700.000 de tone de de┼čeuri din plastic pe an, echivalentul a aproximativ 68 de kilograme de persoan─â, se arat─â ├«n document. Circa 11.500 de tone sf├ór┼česc ├«n apele Greciei ├«n fiecare an ┼či aproximativ 70% se ├«ntorc pe linia de coast─â a acestei ┼ú─âri, una dintre cele mai lungi din lume.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci c├ónd aproape toat─â lumea spune ÔÇ×Nu se poate!ÔÇŁ, exist─â totu╚Öi c├ó╚Ťiva oameni care spun ÔÇ×Hai s─â g─âsim o solu╚Ťie!ÔÇŁ. Pe ei ├«i caut─â Oana Racheleanu, despre ei ├«i place s─â scrie.

Comentarii

comentarii