Recipientele reutilizabile sunt sigure ├«n timpul pandemiei de Covid-19, spun exper╚Ťii

in EcoLIFESTYLE, Poluare 23 June 2020 81 Views

Peste 100 de oameni de ╚Ötiin╚Ť─â au transmis, printr-o scrisoare public─â, asigurarea c─â recipientele reutilizabile sunt sigure ├«n timpul pandemiei de Covid-19. Cercet─âtorii au subliniat acest aspect pentru c─â, de teama virusului, eforturile de a reduce cantitatea de ambalaje de unic─â folosin╚Ť─â pierd teren.

Astfel, cei 119 oameni de ╚Ötiin╚Ť─â din 18 ╚Ť─âri au transmis c─â recipientele refolosibile nu cresc ╚Öansele de transmitere a virusului.

Unele cafenele au ├«ncetat s─â mai accepte c─ânile reutilizabile aduse de clien╚Ťi ├«n timpul pandemiei, d├ónd na╚Ötere unor temeri c─â ambalajele sustenabile ╚Öi reutilizabile vor fi uitate pentru o vreme. Activi╚Ötii au acuzat ├«n ultima vreme industria plasticului de exploatarea crizei de s─ân─âtate pentru a face lobby ├«mpotriva interzicerii produselor de plastic de unic─â folosin╚Ť─â.

Scrisoarea, semnat─â de epidemiologi, virologi, biologi, chimi╚Öti ╚Öi medici, transmite c─â, potrivit celor mai bune date ╚Ötiin╚Ťifice disponibile ├«n acest moment de la profesioni╚Öti din domeniul s─ân─ât─â╚Ťii publice, produsele reutilizabile pot fi folosite ├«n siguran╚Ť─â, respect├ónd igiena de baz─â.

ÔÇ×Sper s─â ie╚Öim din criza Covid-19 mai determina╚Ťi ca niciodat─â s─â rezolv─âm problemele fatale asociate cu prezen╚Ťa plasticului ├«n mediuÔÇŁ, a declarat pentru The Guardian Charlotte K Williams, profesor de chimie la Universitatea Oxford ╚Öi unul dintre semnatarii scrisorii. ÔÇ×Ca r─âspuns general fa╚Ť─â de criza de Covid-19, ar trebui s─â facem orice ├«ncercare s─â evit─âm consumul de produse de plastic de unic─â folosin╚Ť─â, ├«n special ambalajele.ÔÇŁ

Analizele arat─â c─â virusul se ├«mpr─â╚Ötie ├«n special prin inhalarea pic─âturilor din aer, fa╚Ť─â de contactul cu suprafe╚Ťele, spun oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â. Studiile au ar─âtat c─â virusul poate r─âm├óne activ pe suprafe╚Ťe pentru diferite perioade de timp, deci, pentru a evita transmiterea, consumatorii ar trebui s─â presupun─â c─â orice suprafa╚Ť─â din locurile publice ÔÇô reutilizabile sau de unic─â folosin╚Ť─â ÔÇô ar putea fi contaminate cu virusul Covid-19. Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â sf─âtuiesc consumatorii s─â spele recipientele reutilizabile foarte bine, cu ap─â cald─â ╚Öi detergent sau s─âpun.

La ├«nceputul lunii aprilie, Starbucks a luat o decizie care se aplica tuturor cafenelelor din lume care mai erau deschise la acea or─â: clien╚Ťii nu mai puteau primi cafea ├«n c─ânile reutilizabile pe care le aduceau de acas─â, pentru a preveni r─âsp├óndirea noului coronavirus.

ÔÇ×S─â-i ├«nm├ónezi cuiva o can─â reutilizabil─â e acela╚Öi lucru cu a da noroc. Dac─â este ceva ce putem face ├«n acest moment s─â oprim r─âsp├óndirea virusului, ar trebui s─â facem astaÔÇŁ, a declarat atunci pentru BBC Sally Bloomfield, profesor la ╚ścoala Londonez─â de Igien─â ╚Öi Medicin─â Tropical─â.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci c├ónd aproape toat─â lumea spune ÔÇ×Nu se poate!ÔÇŁ, exist─â totu╚Öi c├ó╚Ťiva oameni care spun ÔÇ×Hai s─â g─âsim o solu╚Ťie!ÔÇŁ. Pe ei ├«i caut─â Oana Racheleanu, despre ei ├«i place s─â scrie.

Comentarii

comentarii