Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Recompensa pentru gasirea ucigasilor de caini de la Targu Jiu. Zilnic, in Romania, 2 sau 3 animale sunt linsate

Fundatiile Vier Pfoten si Speranta condamna actele de cruzime de la Targu Jiu, unde zeci de caini fara stapan au fost ucisi si abandonati pe un teren viran, si ofera o recompensa de 2000 de lei pentru furnizarea de informatii corecte si relevante care sa conduca la descoperirea vinovatilor.

”Din pacate astfel de acte barbare nu sunt o noutate in Romania si ele ar trebui sa fie pedepsite cu inchisoarea. Avem o lege pentru protectia animalelor inca din 2004, iar autoritatile trebuie sa o aplice”, a declarat Ioana Dungler, director de proiecte al Vier Pfoten.

Actuala lege pentru protectia animalelor prevede pedeapsa cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda penala de la 1.000 la 10.000 de lei pentru persoanele vinovate de acte de cruzime asupra animalelor.

Evenimentul inregistrat la data de 25 decembrie, cand au fost descoperite circa 30 de cadavre de caini, reprezinta al treilea masacru comis asupra animalelor fara stapan din Targu Jiu in acest an.

In urma cu doua luni, tot pe raza municipiului au fost gasiti 12 caini morti, iar analizele de laborator realizate de Directia Sanitar Veterinara (DSV) Gorj au aratat ca fusesera otraviti. Un caz similar s-a petrecut in luna ianuarie, cand in cartierul Varsatui au fost gasite zeci de cadavre de caini. Politia nu a identificat vinovatii, iar dosarul a fost inchis.

„Descoperirea si sanctionarea vinovatilor este singura metoda prin care se poate pune capat acestor acte de cruzime premeditata asupra animalelor fara stapan. Acestea sunt comise de persoane iresponsabile, care de cele mai multe ori raman nepedepsite si se simt incurajate sa comita acte din ce in ce mai grave”, considera reprezentantii organizatiei Vier Pfoten.

Cel putin doua sau trei animale sunt schingiuite sau ucise in fiecare zi in Romania

Acesta este rezultatul unui trist recensamant al animalelor maltratate de romani pe care ”Green Report” l-a realizat, in 2011, cu ajutorul asociatiilor de aparare a drepturilor animalelor.

Sapte dintre cele mai mari astfel de organizatii din tara au avansat, estimativ, pentru anul 2010, un numar de peste 900 de cazuri in care animalele au fost aduse in adaposturi cu membrele taiate, moarte de foame sau impuscate.

In lipsa unei statistici, abuzurile par a fi insa mult mai multe. Numarul necuvantatoarelor torturate este in crestere, violentele inmultindu-se dupa cazul nefericit din curtea ADP, sector 5, cand o femeie a sfarsit muscata de caini.

Actele de cruzime asupra animalelor raman insa, in mare parte, necunoscute. Iar cei care mutileaza cu ciocanul o pisica, doar ca sa se distreze, sau otravesc chiar si 10 caini odata scapa fara nicio sanctiune, desi legea spune ca ar trebui sa stea dupa gratii intre 3 luni si 6 ani.

Federatia pentru Protectia Animalelor, 542 de plangeri catre autoritati

Anul trecut, Federatia Nationala pentru Protectia Animalelor (FNPA) a trimis 542 de sesizari scrise catre autoritati, in care erau semnalate cazuri de abuz. Desi in trei sferturi din situatii a existat un raspuns scris, circa 90% din acestea contin formula clasica: “in urma verificarilor efectuate de catre inspectorii nostri, aspectele sesizate de dvs. nu se confirma”.

Majoritatea sesizarilor FNPA, circa 60%, au ca obiect modul precar de gestionare a adaposturilor municipale in care sunt tinuti maidanezii. Pe locul doi se afla cazurile de animale maltratate (caini, pisici, cai, animale salbatice). In aceasta categorie intra povesti incredibile cu catei abuzati sexual sau maidanezi cu picioarele legate, care devin carne de tun pentru cainii de lupta.

Caini aruncati de la balcon sau abuzati sexual

Marcela Lungu, presedinta asociatiei „Cutu-Cutu” din Capitala, spune ca, in 2010, au fost inregistrate peste 200 de animale care au avut nevoie de ingrijire in urma ranilor provocate cel mai probabil de oameni.

„Sunt nenumarate situatii in care animalele sunt batute, aruncate de la balcon sau chiar abuzate sexual de oameni lipsiti de discernamant”, a declarat, pentru „Green Report”, Marcela Lungu.

Vinovat de inmultirea haotica a maidanezilor, crede Marcela Lungu, „nu este decat statul care nu ia in seama propunerile ong-urilor ce sustin o lege a sterilizarii obligatorii a animalelor cu stapan, exceptie facand cele care participa la concursuri”.

In Arad, 10 cazuri de animale maltratate pe saptamana

Asociatia de Protectie a Animalelor Minis Arad se confrunta cu cel putin 10 cazuri saptamanal de pisici sau caini infometati, abandonati ori schiloditi.
“In urma cu putin timp am adoptat 4 pui aruncati langa un supermarket din Bucuresti. In afara de animalele abandonate, multe sunt batute sau accidentate si lasate apoi de izbeliste pe marginea soselei”, sustine Victoria Muscan presedinta asociatiei din Arad.

Reclamatiile care au ajuns numai anul trecut la Fundatia Romana pentru Protectia si Controlul Animalelor se ridica la peste 40.

“De curand am facut o plangere, la sesizarea cetatenilor din localitatea Fieni, in legatura cu adapostul de animale din aceasta localitate. Aici sunt adusi frecvent caini, prinsi de oamenii primariei sau ai politiei, care, dupa cum spun martorii, dispar din adapost, nestiindu-se insa unde. Cel mai probabil sunt omorati”, dezvaluie presedintele fundatiei, Mircea Serbanoiu.

La Galati, cainii sunt spanzurati in fata la McDonald’s

Cainii din Galati sunt otraviti in masa, de obicei cu carne imbibata cu furadan. “Am descoperit de curand 10 caini otraviti. Daca autoritatile nu se implica, faptasii nu pot fi pedepsiti, iar numarul animalelor lovite sau schingiuite este mare ”, se plange Corina Grigore, presedinta asociatiei galatene “Ajutati-l pe Labus”.

Anul trecut, tot in Galati, a fost gasit un caine spanzurat intr-un copac, in fata unui McDonald’s, iar un altul a fost aruncat de la etaj. “Are soldul fracturat si se afla in ingrijirea noastra, dar faptasul nu a patit nimic si, in continuare, maltrateaza si alte animale”, continua Corina Grigore.

GIA si Vier Pfoten, peste 80 de cazuri de abuz

Grupul de initiativa pentru protectia animalelor, GIA, s-a confruntat cu 20 de cazuri de animale maltratate in 2010. O pisica a fost gasita mai mult moarta decat vie, dupa ce fusese lovita cu un ciocan, iar o alta, scoasa din smoala, se afla acum in ingrjirea unui voluntar.

“Am avut in jur de 20 de cazuri de maltratare si 100 de cazuri de abandon, de care ne-am ocupat numai in anul 2010. Oamenii care au gasit animalele se tem insa sa spuna cine sunt faptasii, iar cazurile de violenta se inmultesc, mai ales ca autoritatile trateaza cu indiferenta cruzimea fata de animale, cat si soarta cainilor comunitari”, ne spune Dana Puscoci, membru GIA.

Asociatia Vier Pfoten trimite, la randu-i, cate 2-3 sesizari pe saptamana catre autoritati cu privire la abuzurile asupra cainilor sau pisicilor. Anul trecut, la doar o simpla si trista numaratoare, au fost inregistrate la asociatie cel putin 60 de animale maltratate.

Din 2004, anul cand a aparut legea pentru protectia animalelor, un singur cetatean a fost insa amendat pentru rele tratamente aplicate animalelor.

Cai omorati in bataie si fosti politisti care-si chinuie zilnic animalele

”Sanctiunile exista, dar nu se aplica. Acest lucru arata dezinteresul pe care il au autoritatile pentru aplicarea unei legi existente. Legea animalelor ar trebui respectata ca orice alta lege din aceasta tara”, subliniaza Veronica Tulpan, director de programe la Vier Pfoten.

ONG-ul „Politia Animalelor” a fost chemat in cartierul Ghencea sa salveze un cal batut crunt de stapanul sau care a disparut imediat in ceata. „Un alt cal a fost schingiuit si abandonat langa Ploiesti, iar la Targu Mures un politist la pensie isi bate zilnic cainele, dupa cum spun vecinii lui. Cazurile si sesizarile pe care le primim sunt multe. In 2010 am intervenit in peste 40 de cazuri de violenta extrema la adresa animalelor”, sustine Nicoleta Craciun de la asociatia „Politia Animalelor”.

Mihai Diac

Mihaela Pavnutescu

spot_img

Ultimele știri