VIDEO Record de adâncime pentru viețuitoarele marine: Un nou pește a fost găsit la peste 8.000 de metri sub nivelul mării

in Biodiversitate, Video News 19 December 2014 3,056 Views

Cercetătorii au descoprit peștele care trăiește la cea mai mare adâncime, pe fundul Groapei Mariana, cel mai adânc loc de pe Pământ. Noua specie de pește a fost găsită la 8.145 de metri, recordul anterior stabilit în 2008 fiind cu 500 de metri mai mic. 

 

peste

 

“Acest pește de mare adâncime nu arată ca nimic din ce am văzut până acum și nici ca ceva de care să fi auzit”,  a spus Alan Jamieson de la Universitatea din Aberdeen. “Este incredibil de fragil, cu înotătoare ca niște aripi și un cap care îl face să semene cu un câine din desene animate”, a adăugat el.

Groapa Marianelor se află la aproape 11.000 de metri sub nivelul mării în Oceanul Pacific, unde se găsesc puține viețuitoare de mari dimensiuni. Pentru majoritatea este prea frig și întuneric. O nouă tehnologie le-a permis cercetătorilor să exploreze mediul în mare parte pustiu despre care s-a crezut că e prea dur pentru supraviețuirea formelor de viață.

Noul pește a fost surprins de o echipă de cercetători scoțieni în timpul unei expediții de 30 de zile pe Hadal-Lander. În aceeași expediție, oamenii de știință au mai filmat amfipode supergigantice sau crustacee lungi de peste 0,3 metri.

Filmul de mai jos arată creaturi ale mării la diferite nivele de adâncime. Animalele mai mari, precum țiparii, locuiesc mai aproape de suprafață, la adâncimi de 5.000 – 6.500 de metri. Amfipodele supergigantice se găsesc la adâncimi medii de 6.500 – 8.000 de metri. Noul pește se găsește la adâncimi mai mari de 8.000 de metri și apare în video la 1:40, înotând în colțul din stânga jos.

 


Sursa: Business Insider

Comentarii

comentarii