Record Guinness: 633 de scafandri au colectat aproape 1.500 de kilograme de deșeuri marine

in Apa, Biodiversitate, Deseuri, EcoLIFESTYLE, Evenimente, Impact, Poluare 18 June 2019 6,867 Views

633 de scafandri veniți din toată lumea au curățat apele unei plaje din Florida. În două ore au colectat aproape 1.500 de kilograme de deșeuri marine, iar acțiunea lor a intrat în Guinness Book. 

Operaţiunea de curăţare a fost organizată de magazinul pentru scafandri Dixie Divers, alături de grupul de sprijin al conservării marine Project AWARE şi de agenţia de scafandri PADI, printre alte organizaţii. Acțiunea de curățare se desfășoară în fiecare an, sub numele de „Save Deerfield Beach Event”, iar ediția din acest weekend a fost cea de-a 15-a.

Grupul a intrat în Cartea Recordurilor ca „cel mai mare număr de persoane reunite într-un singur loc pentru a realiza simultan o curăţare submarină”, iar activitatea a avut loc în apropiere de pontonul de pescuit Deerfield Beach, din Fort Lauderdale, în sudul Floridei (SUA).

Scafandrii veniți de peste tot din America, dar și din Europa, au colectat în două ore peste 9.000 de bucăți de deşeuri marine. Printre altele, 725 de kilograme de greutăți pentru pescuit și 27 de kilograme de plase, pentru că zona este bogată în vietăți marine și, deci, este una preferată de pescari. Nu se cunoaște încă greutatea exactă a deșeurilor marine, dar grupul Project AWARE estimează cantitatea colectată la aproape 1.500 de kilograme, potrivit CNN.

„Nu contează ce se întâmplă astăzi, din punctul de vedere al Recordului Mondial”, a spus Michael Empric, judecătorul Guinness, în timpul desfășurării evenimentului. „Ce contează cu adevărat este că toată lumea a ieșit să curețe zona și să îmbunătățească viața comunității”.

Autoritățile orașului s-au implicat prin a asigura depozitarea corectă a deșeurilor, în vederea reciclării lor.

„Ce zi minunată pentru conservarea marină și pentru comunitatea de scafandri”, a spus Jack Fishman, directorul Project AWARE Conservation, potrivit scubadivermag.com. „Suntem copleșiți de succesul evenimentului, dar vrem să subliniem că nu este nevoie să participi la un eveniment pentru a face o diferență. Toți avem puterea de a crea schimbări pozitive pentru viața marină în fiecare zi și de fiecare dată când ne scufundăm”.

Vechiul record era deţinut de egipteanul Ahmed Gabr, care reuşise în 2015 să reunească 614 de scafandri pentru a curăţa o zonă a Mării Roşii din Hurghada (Egipt).

Aproape 80% dintre aceste deşeuri sunt din plastic, căruia îi trebuie 400 de ani pentru a se degrada şi care însumează aproape 150 milioane de tone de reziduuri aruncate în mare, potrivit estimărilor Comisiei Europene.

Aceste deşeuri, care provin cel mai adesea din pungi şi sticle de plastic ajunse în mare, constituie un pericol de sufocare pentru fauna marină, în timp ce aşa numitele microparticule din plastic (mai mici de 5 mm) sunt ingerate de peştii care fac parte din lanţul alimentar uman.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii