Record Guinness: 633 de scafandri au colectat aproape 1.500 de kilograme de deșeuri marine

in Apa, Biodiversitate, Deseuri, EcoLIFESTYLE, Evenimente, Impact, Poluare 18 June 2019 7,157 Views

633 de scafandri veni╚Ťi din toat─â lumea au cur─â╚Ťat apele unei plaje din Florida. ├Än dou─â ore au colectat aproape 1.500 de kilograme de de╚Öeuri marine, iar ac╚Ťiunea lor a intrat ├«n Guinness Book.┬á

Opera┼úiunea de cur─â┼úare a fost organizat─â de magazinul pentru scafandri Dixie Divers, al─âturi de grupul de sprijin al conserv─ârii marine Project AWARE ┼či de agen┼úia de scafandri PADI, printre alte organiza┼úii. Ac╚Ťiunea de cur─â╚Ťare se desf─â╚Öoar─â ├«n fiecare an, sub numele de ÔÇ×Save Deerfield Beach EventÔÇŁ, iar edi╚Ťia din acest weekend a fost cea de-a 15-a.

Grupul a intrat ├«n Cartea Recordurilor ca ÔÇ×cel mai mare num─âr de persoane reunite ├«ntr-un singur loc pentru a realiza simultan o cur─â┼úare submarin─âÔÇŁ, iar activitatea a avut loc ├«n apropiere de pontonul de pescuit Deerfield Beach, din Fort Lauderdale, ├«n sudul Floridei (SUA).

Scafandrii veni╚Ťi de peste tot din America, dar ╚Öi din Europa, au colectat ├«n dou─â ore peste 9.000 de buc─â╚Ťi de de┼čeuri marine. Printre altele, 725 de kilograme de greut─â╚Ťi pentru pescuit ╚Öi 27 de kilograme de plase, pentru c─â zona este bogat─â ├«n viet─â╚Ťi marine ╚Öi, deci, este una preferat─â de pescari. Nu se cunoa╚Öte ├«nc─â greutatea exact─â a de╚Öeurilor marine, dar grupul Project AWARE estimeaz─â cantitatea colectat─â la aproape 1.500 de kilograme, potrivit CNN.

ÔÇ×Nu conteaz─â ce se ├«nt├ómpl─â ast─âzi, din punctul de vedere al Recordului MondialÔÇŁ, a spus Michael Empric, judec─âtorul Guinness, ├«n timpul desf─â╚Öur─ârii evenimentului. ÔÇ×Ce conteaz─â cu adev─ârat este c─â toat─â lumea a ie╚Öit s─â cure╚Ťe zona ╚Öi s─â ├«mbun─ât─â╚Ťeasc─â via╚Ťa comunit─â╚ŤiiÔÇŁ.

Autorit─â╚Ťile ora╚Öului s-au implicat prin a asigura depozitarea corect─â a de╚Öeurilor, ├«n vederea recicl─ârii lor.

ÔÇ×Ce zi minunat─â pentru conservarea marin─â ╚Öi pentru comunitatea de scafandriÔÇŁ, a spus Jack Fishman, directorul Project AWARE Conservation, potrivit scubadivermag.com. ÔÇ×Suntem cople╚Öi╚Ťi de succesul evenimentului, dar vrem s─â subliniem c─â nu este nevoie s─â participi la un eveniment pentru a face o diferen╚Ť─â. To╚Ťi avem puterea de a crea schimb─âri pozitive pentru via╚Ťa marin─â ├«n fiecare zi ╚Öi de fiecare dat─â c├ónd ne scufund─âmÔÇŁ.

Vechiul record era de┼úinut de egipteanul Ahmed Gabr, care reu┼čise ├«n 2015 s─â reuneasc─â 614 de scafandri pentru a cur─â┼úa o zon─â a M─ârii Ro┼čii din Hurghada (Egipt).

Aproape 80% dintre aceste de┼čeuri sunt din plastic, c─âruia ├«i trebuie 400 de ani pentru a se degrada ┼či care ├«nsumeaz─â aproape 150 milioane de tone de reziduuri aruncate ├«n mare, potrivit estim─ârilor Comisiei Europene.

Aceste de┼čeuri, care provin cel mai adesea din pungi ┼či sticle de plastic ajunse ├«n mare, constituie un pericol de sufocare pentru fauna marin─â, ├«n timp ce a┼ča numitele microparticule din plastic (mai mici de 5 mm) sunt ingerate de pe┼čtii care fac parte din lan┼úul alimentar uman.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci c├ónd aproape toat─â lumea spune ÔÇ×Nu se poate!ÔÇŁ, exist─â totu╚Öi c├ó╚Ťiva oameni care spun ÔÇ×Hai s─â g─âsim o solu╚Ťie!ÔÇŁ. Pe ei ├«i caut─â Oana Racheleanu, despre ei ├«i place s─â scrie.

Comentarii

comentarii