Red Bull, in fruntea companiilor amendate pentru poluare in Marea Britanie

Agentia pentru Protectia Mediului din Marea Britanie a publicat o “lista a rusinii” cu zece companii care au primit cele mai mari amenzi pentru depozitare ilegala de deseuri pe teritoriul britanic, in 2009.

“Red Bull” se afla in capul listei, dupa ce a fost amendata cu 260.000 de lire sterline (308.000 de euro) pentru nu ca facut aproape nici un efort pentru a recicla deseurile provenite din activitatea comerciala.

Compania de electricitate “Magnox Electric” a primit o amenda de 250.000 de lire sterline pentru ca, timp de paisprezece ani, a permis scurgerea unor materiale radioactive de la o statie proprie din Essex.

Amenzile au vizat poluatori din toate domeniile de activitate. “HL Foods Limited”, un producator si procesator de conserve, a fost amendat dupa ce comunitatea din Spalding, Lincolnshire, s-a plans de mirosul de resturi alimentare in descompunere provenit din zona unde firma isi depozita ilegal deseurile.

Regia britanica de apa “Anglian Water” a fost amendata dupa ce a deversat ape uzate intr-un rau.

Deseuri periculoase depozitate langa scoli

Datorita amenzilor aplicate de Agentie, numarul de incidente care implica poluarea a scazut cu peste 30% in ultimii cinci ani, respectiv de la 600 la 400 incidente pe an.

Directorul Agentiei de Protectie a Mediului din Marea Britanie, Paul Leinster, remarca faptul ca un numar mare de companii fac totusi progrese in directia protectiei mediului: “Cele mai multe companii au un parcurs bun in protectia mediului, in ciuda conditiilor economice foarte grele. Vom continua sa monitorizam companiile care prin activitatile lor ilegale de depozitare de deseuri pun in pericol comunitatile umane”.

Leinster a subliniat, pe de alta parte, ca exista o problema mare cu companiile care depoziteaza ilegal deseurile pentru a le vinde apoi procesatorilor din strainatate.

Agentia a descoperit 800 de depozite ilegale unde oamenii au aruncat gunoi menajer, deseuri de echipamente electrice si electronice si saltele vechi. Alimentele in descompunere si chimicalele provenite de la aparatele electrice vechi sunt periculoase pentru comunitatile umane. In 2009 s-a constatat ca 350 de zone pline cu astfel de deseuri se aflau la 50 de metri de scoli.

Statisticile Agentiei arata ca intre aprilie 2008 si martie 2010 au fost dezafectate peste 2000 de astfel de situri contaminate cu deseuri. In acelasi timp, directorul Agentiei crede ca simultan cu ecologizarea acestor zone au aparut in jur de 1900 de alte situri contaminate.

Daca autoritatile locale vor continua sa faca economie la serviciile de salubrizare, problema deseurilor in Marea Britanie s-ar putea agrava si mai mult pe viitor.

Foto: solarnavigator.net

Nicoleta Banila

 

spot_img

Ultimele știri