Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Obiceiurile alimentare actuale vor duce la distrugerea pădurilor și schimbări climatice catastrofale

Locuitorii țărilor bogate vor trebui să reducă semnificativ consumul de vită și miel pe măsură ce populația lumii crește, conform unui nou raport realizat de Institutul de Resurse Mondiale care avertizează că este nevoie de schimbări urgente în obiceiurile alimentare pentru a preveni schimbări climatice catastrofale.

Până în 2050, va fi nevoie de peste 50% mai multă hrană pentru a hrăni întreaga populație, însă emisiile de gaze cu efect de seră de la sectorul agricol vor trebui să scadă cu două treimi. Hrana în plus va trebui să fie produsă fără a crea noi terenuri agricole, altfel pădurile lumii vor fi distruse. Producția de carne și produse lactate utilizează 83% din terenurile agricole și produce 60% din emisiile provenite din agricultură.

Conform experților, creșterea cantității de hrană produsă per hectar este cel mai important pas, urmat de reducerea consumului de carne și oprirea risipei alimentare.

„Trebuie să schimbăm modul în care producem și consumăm hrana, nu doar pentru motive de mediu, dar și pentru că este o problemă existențială pentru oameni.”, a declarat Janet Ranganathan, de la Institutul de Resurse Mondiale.

Noul raport, lansat la summitul climatic ONU din Polonia, vine după o serie de studii ample care confirmă importanța schimbării sistemului alimentar. Studii recente arată că lumea trebuie să își reducă semnificativ consumul de carne pentru a evita schimbările climatice și pierderea biodiversității, însă oamenii de știință avertizează că în ritmul actual, consumul de carne va crește și va avea un efect devastator asupra mediului. Un alt studiu recent avertiza că Europa trebuie să își înjumătățească producția de produse animale, atragând atenția asupra efectelor negative ale sistemelor nesustenabile de creștere a animalelor.

„Dacă am încerca să producem toată hrana necesară în 2050 utilizând sistemele de producție de azi, lumea ar trebui să convertească cea mai mare parte a pădurilor rămase, iar agricultura ar produce de două ori mai multe emisii decât este permis de la toate activitățile umane.”, a declarat Tim Searchinger, de la Institutul de Resurse Mondiale.

Green Report Shop Produse alimentare eco

Conform raportului, carnea de vită oferă doar 3% din caloriile din dietele cetățenilor din SUA, dar este responsabilă pentru jumătate dintre emisii. Raportul recomandă ca 2 miliarde de oameni din țări ca SUA, Rusia și Brazilia să reducă consumul de vită și miel cu 40%, limitându-l la 1.5 porții pe săptămână.

Ranganathan a explicat că strategiile de marketing și schimbare de comportament folosite deja de companiile alimentare pentru a influența consumatorii ar putea ajuta la schimbarea dietelor. Guvernele ar putea oferi susținere în această direcție, încurajând consumul redus de carne în școli, spitale și alte instituții publice.

Alte schimbări necesare, conform raportului, includ furaje mai bune pentru a reduce producția de metan a vacilor, limitarea biocombustibililor făcuți din culturi alimentare, gestionarea mai bună a fertilizatorilor și reducerea consumului de energie de la utilajele agricole. De asemenea, ei menționează că cererea de hrană ar putea scădea prin intermediul politicilor care reduc creșterea populației, cum ar fi „îmbunătățirea accesului femeilor la educație și asistență medicală în Africa pentru a accelera reduceri voluntare are nivelurilor de fertilitate.”

spot_img

Ultimele știri