Reducerea poluării aerului ar duce la evitarea a peste 50.000 de decese pe an în Europa

in Poluare 20 January 2021 75 Views

50.000 de vie╚Ťi ar putea fi salvate pe an dac─â poluarea aerului ar fi redus─â la nivelurile recomandate de Organiza╚Ťia Mondial─â a S─ân─ât─â╚Ťii (OMS), arat─â un studiu nou. ├Än Bucure╚Öti ar putea fi evitate 5% din decesele premature anuale.

Lucrarea, care este prima de acest fel, a estimat num─ârul de mor╚Ťi premature cauzate de particulele ├«n suspensie (PM) ╚Öi dioxid de azot (NO2) ├«n peste 1.000 de ora╚Öe din Europa.

Concluzia a fost c─â reducerea polu─ârii aerului la nivelurile recomandate de OMS ar duce la evitarea a 51.213 de mor╚Ťi premature pe an, ├«n timp ce ├«mbun─ât─â╚Ťirea ╚Öi mai mult a calit─â╚Ťii aerului ar putea salva chiar de dou─â ori mai multe vie╚Ťi.

Organiza╚Ťia estimeaz─â c─â poluarea aerului ucide peste ┼čapte milioane de persoane pe an la nivel mondial ┼či provoac─â, de asemenea, boli, dar ┼či absenteism de la locul de munc─â. Pragul recomandat de OMS pentru particulele fine PM2,5 este de 10 mg/m3 ├«n medie pe an, iar pentru dioxidul de azot (NO2) de 40 mg/m3 ├«n medie pe an.

De asemenea, studiul a clasificat ora╚Öele folosind un scor pe baza ratelor de mortalitate, a procentului de mor╚Ťi care pot fi prevenite ╚Öi anii de via╚Ť─â pierdu╚Ťi din cauza fiec─ârui poluant atmosferic.

Madridul s-a dovedit a avea cea mai mare r─âspundere a mortalit─â╚Ťii din cauza NO2, cu aproximativ 206 decese care pot fi prevenite sub nivelurile OMS ╚Öi 2.380 decese care pot fi evitate sub cele mai mici niveluri, reprezent├ónd 0,6% ╚Öi respectiv 7% din decesele anuale. ╚śi alte ora╚Öe mai mari ╚Öi capitale din Europa de Vest ╚Öi de Sud s-au clasat pe pozi╚Ťii ridicate ├«n aceast─â categorie, printre care Anvers ├«n Belgia, Torino ├«n Italia ╚Öi Paris, Fran╚Ťa.

Brescia, din nordul Italiei, a avut cel mai mare scor al mortalit─â╚Ťii din cauza PM, cu 232 decese prevenibile sub nivelurile OMS ╚Öi 309 sub cele mai sc─âzute niveluri, reprezent├ónd 11% ╚Öi, respectiv, 15% din decesele anuale.

├Än Bucure╚Öti ar putea fi prevenite 5% din decesele anuale din cauza particulelor ├«n suspensie din aer la limitele prev─âzute de OMS ╚Öi 9% la concentra╚Ťii mai mici.

ÔÇ×Particulele ├«n suspensie reprezint─â un amestec complex de particule foarte mici ╚Öi pic─âturi de lichid. Ele reprezint─â un grup complex de poluan╚Ťi care variaz─â ├«n func╚Ťie de dimensiune, form─â, compozi╚Ťie ╚Öi origine. Particulele produse de traficul rutier includ emisiile de carbon provenite de la motoare, buc─â╚Ťi mici de metal ╚Öi cauciuc din uzura ╚Öi fr├ónarea motorului, precum ╚Öi praful de pe suprafe╚Ťele rutiere. Altele includ reziduuri din construc╚Ťii ╚Öi industrie, precum ╚Öi polen ╚Öi particule de solÔÇŁ, explic─â site-ul aerlive.ro.

Particulele mai mici de aproximativ 10 micrometri, denumite PM10, ╚Öi cele mai mici dec├ót cele de 2,5 microni (PM2,5) sunt deosebit de periculoase pentru c─â se pot infiltra ├«n c─âile respiratorii ╚Öi ad├ónc ├«n pl─âm├óni ╚Öi s─â provoace probleme de s─ân─âtate, cum ar fi cancer pulmonar, boala╠ć cardiaca╠ć ischemica╠ć, accident vascular cerebral, infect╠Žii respiratorii s╠Ži boala╠ć pulmonara╠ć obstructiva╠ć cronica╠ć.

├Än medie, 84 de procente din popula┼úia ora┼čelor sunt expuse la niveluri de PM 2,5 peste cele recomandate de OMS, iar 9 procente la niveluri prea mari de NO2.

Pentru Sasha Khomenko, care se num─âr─â printre autorii studiului, este important s─â fie puse ├«n aplicare m─âsuri adaptate condi┼úiilor locale, date fiind varia┼úiile nivelurilor de poluare. Schimb─ârile vizeaz─â traficul rutier, industria, aeroporturile ┼či porturile, dar ┼či ├«nc─âlzirea pe baz─â de lemn ┼či c─ârbune.

Citește și: 
Cât ne pasă de ce aer respirăm?

Pandemia a sc─âzut traficul global. Ce loc ocup─â Bucure┼čtiul ├«n ceea ce prive┼čte aglomera┼úia ÔÇô studiu TomTom

Comentarii

comentarii