Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

O treime dintre regiunile protejate ale lumii sunt degradate de activități umane

O treime dintre zonele protejate ale lumii sunt degradate de activități umane care contribuie la declinul catastrofic al biodiversității, conform unui nou studiu.

Șase milioane kilometri pătrați de păduri, parcuri naturale și zone protejate sunt afectate grav de activități umane ca exploatările forestiere, mineritul și agricultura.

Cercetătorii de la Universitatea din Queensland au conceput niște hărți ale presiunii umane asupra mediului care cuprind aproape 50.000 de zone protejate. Hărțile indică regiunile afectate de exploatări miniere, agricultură și exploatări forestiere, precum și alte elemente care pun presiune pe specii, cum ar fi infrastructura, liniile electrice sau luminile nocturne.

Aproape 33% dintre zonele protejate sunt afectate grav de presiunea umană, în special regiunile intens populate ca Asia, Europa și Africa. Doar 10% dintre regiunile analizate sunt complet neatinse de activitatea umană, acestea fiind zone de înaltă latitudine din Rusia și Canada.

În aproape două treimi dintre națiunile lumii, mai mult de jumătate dintre regiunile protejate sunt afectate grav de activități umane.

James Watson, profesor la Universitatea din Queensland și membru al Wildlife Conservation Society, a declarat pentru BBC că zonele protejate sunt afectate de om și în țările bogate.

„Am arătat că șase milioane kilometri pătrați au un nivel de influență umană care este dăunător speciilor pe care încearcă să le protejeze. Este înfricoșător că tiparele sunt consistente peste tot. Nicio națiune nu se poartă foarte bine. Toate națiunile permit accesul industriei grele în zonele protejate, inclusiv națiuni foarte bogate. Aceasta este probabil cea mai tristă parte a studiului nostru – că națiuni ca Australia și SUA, care au resurse și au de protejat o biodiversitate incredibilă, nu ocrotesc aceste zone.”

Majoritatea statelor lumii au semnat în 1992 Convenția pentru Diversitate Biologică (CBD), luându-și angajamentul de a proteja viața sălbatică. De la încheierea convenției și până în prezent, au fost stabilite de două ori mai multe regiuni protejate. În prezent, aproape 15% dintre terenurile lumii și 8% din oceane sunt protejate.

bestkids.ro

Însă cercetătorii spun că în multe dintre aceste zone protejate, activitatea umană continuă fără restricții, în unele regiuni construindu-se chiar și orașe.

 „Convenția pentru Diversitate Biologică are foarte o conducere foarte slabă. Nu este nimeni care să ridice ștacheta, să stabilească un standard pentru națiuni. Când vine vorba de patrimoniul natural, rămânem fără timp; criza extincției a început. Treizeci la sută dintre specii vor dispărea în următorii 50 de ani dacă nu protejăm natura în mod adecvat.”

Autorii au subliniat importanța zonelor protejate bine întreținute și cu fonduri suficiente, acestea fiind extrem de eficiente în conservarea speciilor.

spot_img

Ultimele știri