Regulamentul Parcului Natural Văcărești în consultare publică. Care sunt activitățile interzise

Administrația Parcului Natural Văcărești a întocmit primul draft al Regulamentul parcului. Regulamentul conține prevederi legate de activitățile permise, activitățile restricționate și cele interzise pe teritoriul ariei naturale protejate.

parc natural
Parcul Natural Văcărești

Potrivit documentului, printre activitățile interzise se numără vânătoarea, capturarea sau vătămarea animalelor, pescuitul, prin orice metode, atât de pe maluri sau de pe gheață, cât și din ambarcațiuni, distrugerea cuiburilor, colectarea ouălelor sau eliberarea în parc a exemplarelor de pești sau alte vertebrate.

Printre activitățile permise vizitatorilor sunt menționate plimbările pe jos și alergare pe drumurile și potecile existente, marcate pe harta
parcului, plimbările cu bicicleta pe drumurile și potecile existente, vizite educative și ore în aer liber pentru elevi sau accesul cu câini vaccinați, ținuți în lesă pe toată durata vizitei, și cu botniță, în cazul raselor periculoase.

Încălcarea dispoziţiilor prezentului regulament atrage, după caz, răspunderea contravenţională, penală, materială sau civilă conform legislaţiei în vigoare”, se arată în draftul documentului.

Asociația Parcul Natural Văcărești (APNV) este administratorul Parcului Natural Văcărești, conform contractului încheiat cu Ministerul Mediului în aplirie 2017.

Case de iarnă pentru viețuitoarele din Parcul Natural Văcărești

De la preluarea administrației, APNV a demarat mai multe acțiuni menite să asigure protecția și conservarea speciilor și habitatelor precum și operațiuni de vizitare și educație. Astfel, din aprilie 2017, în parc au intrat, în tururi ghidate, aproximativ 2000 de persoane, dintre care peste jumătate elevi, studenți și cadre didactice. În urma operațiunilor de curățenie efectuate în parc au fost stranse și scoase peste 100 de m3 de deșeuri.

Activitățile de vizitare și protecție ale parcului vor continua, scopul asociației este transformarea treptată a zonei într-un spațiu educativ dedicat observării naturii, protecției și conservării spaciilor și habitatelor.

În activitatea sa, APNV lucrează în parteneriat cu Primăria Generală a Capitalei, Administrația Națională Apele Române și cu un numar de 12 organizații neguvernamentale, institute de cercetare și de învățământ. Bugetele asociației sunt realizate exclusiv din surse private.

spot_img

Ultimele știri