Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Reguli stricte pentru reducerea emisiilor provenite din transportul aerian

In Parlamentul European a fost votat astazi un proiect de lege care va impune tuturor avioanelor care trec prin spatiul UE sa respecte sistemul comercial al Uniunii pentru permisele de CO2 si sa-si restrictioneze cantitatea de emisii cu efect de sera, incepand cu 2011, informeaza Reuters. Cu aceasta ocazie va creste si numarul permiselor de carbon, pe care companiile de transport aerian vor trebui sa le cumpere de la guvernele eurpene.

Pentru membrii Parlamentului European, permisele de carbon pentru transportul aerian reprezinta instrumental cheie impotriva incalzirii globale. Ele stabilesc limite pentru cantitatea de CO2 pe care avioanele o pot emite, iar companiile cumpara sau vand permisele in functie de modul in care au reusit sau nu sa respecte limitele impuse. Companiile aeriene au atacat decizia Parlamentului European, pe motiv ca aceasta este o piedica impotriva dezvoltarii economice. "Acest proiect de lege nu este decat o piedica in calea viabilitatii si competitivitatii industriei aeriene din Europa, din moment ce pentru protectia mediului nu semnifica decat un pas abia masurabil", au declarat reprezentantii Asociatiei Companiilor Aeriene din Europa.

Activistii de mediu sprijina decizia Parlamentului European, insa considera ca ea putea fi luata cu mult inainte sa se ajunga la o situatie critica. "Au ratat oportunitatea de a reduce emisiile din sectorul care se dezvolta cel mai repede in Europa, inainte ca acestea sa devina gaze cu efect de sera", spun membrii organizatiei neguvernamentale WWF.

Companiile aeriene din UE nu sunt, in prezent, constranse sa reduca emisiile de dioxid de carbon, motiv pentru care parlamentarii europeni vor sa fie luate masuri in acest sens. Astfel, ei intentioneaza sa indeplineasca obiectivul de diminuare a emisiilor cu efect de sera cu cel putin 20% pana in 2020. "Suntem in intarziere cu 10 ani de zile. Acum e timpul sa actionam si noi cumva", a declarat deputatul conservator din Germania, Peter Liese. Pentru a putea fi aplicata legea, proiectul va trebui aprobat de toate cele 27 de guverne UE.

spot_img

Ultimele știri