Renunțarea la combustibili fosili nu înseamnă sfârșitul civilizației moderne

Bill McKibben, activist de mediu american, a realizat pentru The Guardian o analiză în care demontează câteva dintre cele mai folosite mituri privind implicațiile economice și sociale ale denunțării și folosirii combustibilior fosili.

Aerial view of coal trains, tracks and port along river

Denunțarea combustibililor fosili va duce la sfârșitul civilizației moderne

Este adevărat că cea mai mare parte din energia produsă astăzi și multe alte lucruri utile, cum ar fi materiale plastice și îngrășămintele, provin din combustibili fosili. Însă campania de renunțare la combustibilii fosili nu conține niciun îndemn de a renunța de mâine la orice formă de petrol sau gaze și întoarcerea la un mod de viață arhaic. În schimb, se susține ideea dovedită că arderea combustibililor fosili la rate tot mai mari conduce la încălzirea globală, ceea ce este chiar este o amenințare reală pentru civilizația modernă.

Abandonarea combustibililor fosili este o ipocrizie

Din nou, nimeni nu este în favoarea renunțării peste noapte la această formă de energie. În schimb, grupul 350.org, care este unul dintre liderii campaniei anti-combustibili fosili, a solicitat tuturor investitorilor ca în următorii cinci ani să renunțe la investițiile în sectorul de cărbuni, petrol sau gaze naturale. Arderea combustibililor fosili va continua chiar și după aceea, dar ideea este de a inversa tendința de astăzi. Mai mult decât atât, unii dintre cei care sprijineau sectorul resurselor energetice fosile au început să-și “mute” banii în sectorul de eficiență energetică și al energiilor curate.

Denunțarea combustibililor este doar un gest politic

Abandonarea exploatării câtorva  depozite de hidrocarburi nu are nicun efect imediat asupra cantității de dioxid de carbon din atmosferă. Însă se pierde din vedere faptul că îndemnul către renunțarea la hidrocarburi are ca scop scoaterea din legitimitate a unei industrii care are un model de afaceri cu un impact grav și ireversibil pentru societatea umană. Denunțarea hidrocarburilor are ca rezultat și stigmatizarea companiilor, pe care reprezentanții acestora o percep ca fiind cel mai mare pericol pentru afacerea lor.

Denunțarea hidrocarburilor nu poate duce la falimentul companiilor petroliere

Din ce în ce mai multe organizații și instituții promovează în mesajele lor renunțarea la combustibilii fosili, așa cum este cazul  primăriei din Oslo, capital Norvegiei, sau al Universității Stanford, însă numărul acestora pălește în fața celui al companiilor care activează în zona de exploatare a hidrocarburilor. Însă scopul acestora nu este de a falimenta din punct de vedere financiar această industrie, ci de a o falimenta din punct de vedere moral. Acest fapt subminează influența companiilor și dă posibilitatea creării unor politici mai drastice în privința reducerii emisiilor de carbon, iar acest lucru poate avea și efecte financiare.

Investitorii și acționarii vor pierde bani

Criticii susțin că vânzarea părților sociale deținute în cadrul companiilor care activează în industria hidrocarburilor va aduce pierderi financiare importante foștilor acționari. În anii precedenți, dividendele obținute au fost extrem de consistente. Însă când vine vorba de investiții, prima regulă este că trecutul nu poate fi ghid pentru viitor. Stocurile de cărbune au scăzut în valoare în ultimii ani, la fel ca și prețul petrolului în ultimele luni, ceea ce înseamnă că cei care au vândut au evitat pierderi.

Combustibilii fosili sunt esențiali pentru a pune capăt sărăciei în lume

Suporterii combustibililor fosili susțin adesea ideea că petrolul, gazele naturale și cărbunele au  creat lumea modernă și sunt vitali pentru îmbunătățirea vieții cetățenilor. Este un argument emotițional. Dar cel mai recent raport elaborat de ONU, privind schimbările climatice, scris și revizuit de mii de experți din întreaga lume, a concluzionat exact opusul. Schimbările climatice, provocate de arderea necontrolată a combustibililor fosili, „sunt o amenințare pentru dezvoltarea durabilă”.

Citește și:

Nivelul de mercur din ton se dublează la fiecare 20 de ani din cauza arderilor de cărbune

Cererea de cărbune crește cu 45 mld. tone până în 2019

Studiu Greenpeace: Cărbunele, sprijinit mai mult decât regenerabilele

spot_img

Ultimele știri