Repair Café, locul unde poți să-ți repari gratuit un obiect stricat

Conceptul „repair café” se bazează pe faptul că lucrurile pot avea o viață mult mai lungă dacă le-am repara. Așa au luat naștere ateliere în cadrul cărora meșteri voluntari pot repara obiecte și îi pot învăța pe doritori cum să facă și ei această operațiune.

Repair Café, locul unde poți să-ți repari gratuit un obiect stricat

Sigur ai auzit cel puțin o dată în viață: „Mai bine îți cumperi unul nou, decât să-l repari”. Dar această mentalitate nu duce decât la generarea de mai multe deșeuri și irosirea unor sume de bani.

Repair cafe-urile sunt evenimente locale unde lucrurile tale stricate – de la haine, mobilă, aparatură electronică, biciclete, jucării etc. – vor fi reparate. În spațiul unde se organizează atelierul vei găsi instrumentele necesare, dar și meșteri pricepuți care îți vor da, gratuit, o mână de ajutor. Vor repara împreună cu tine obiectele avariate și te vor învăța cum să faci tu această operațiune pe viitor, în caz că va fi nevoie.

Așa, lucrurile sunt folosite mai mult timp și astfel scad emisiile de dioxid de carbon care sunt eliberate în atmosferă atunci când sunt produse obiecte noi sau chiar reciclate unele vechi.

Repair Café, locul unde poți să-ți repari gratuit un obiect stricat

Conceptul de repair café a apărut în 2009, în Amsterdam, când jurnalista olandeză Martine Postma nu a vrut să mai accepte faptul că trebuie să arunce lucruri care ar putea fi reparate cu ușurință. Încă din 2007, ea promova sustenabilitatea în diferite moduri, la nivel local, iar în 2011 a înființat Fundația Repair Café, care oferă sprijin comunităților locale și mondiale care vor să-și deschidă propriul repair café. De atunci, conceptul a ajuns treptat în toată Olanda, apoi în Europa și în diverse colțuri ale lumii și peste tot a fost un real succes, ceea ce confirmă nevoia de spații unde pot fi reparate obiecte.

Primul repair café din Statele Unite, de exemplu, a atras la prima ediție, din octombrie 2012, 100 de oameni. Apoi conceptul a devenit atât de popular, încât la a doua ediție s-au prezentat 300 de persoane cu produse de reparat.

Site-ul repaircafe.org estimează că sunt 1.394 de repair café-uri în toată lumea. Și România se poate lăuda că există pe această hartă, grație unei inițiative de la Cluj. Atelierul, aflat tot sub umbrela Fundației Repair Café, le permite celor care au abilități practice să împărtășească din experiența și cunoștințele lor cu întreaga comunitate, astfel salvând de la a fi aruncate la gunoi o cantitate mare de obiecte.

Repair Café, locul unde poți să-ți repari gratuit un obiect stricat

spot_img

Ultimele știri