Respo DEEE – o nouă rețea prin care poți să predai echipamentele electrice și electronice

Ministerul Mediului a licențiat în luna august o nouă organizație de transfer responsabilitate în domeniul gestiunii deșeurilor electrice și electronice. Unul dintre obiectivele Respo DEEE este îndeplinirea țintelor de colectare și reciclare a deșeurilor tip DEEE în România, care este de 45% până în 2020. Un român predă 1,6 kg de DEEE pe an, față de 16,5 kg, un suedez.

Asociația Respo DEEE se adresează producătorilor și importatorilor care introduc pe piața din România echipamente electrice și electronice, facilitând înregistrarea și declararea obligațiilor de mediu către Agenția Națională de Protecție a Mediului.

Asociația își propune să ofere soluții one-stop-shop companiilor care produc sau importă echipamente electrice și electronice în România, respectiv livrarea containerelor la punctele de colectare, preluarea și transportul deșeurilor electrice către instalații certificate în condiții de siguranță pentru mediu, precum și tratarea, valorificarea și reciclarea DEEE la standarde europene de calitate cu generarea certificatelor legale și raportarea către autoritățile competente în domeniu.

„În contextul în care domeniul deșeurilor rămâne una dintre provocările majore ale României, ne propunem să venim în sprijinul producătorilor de produse electrice și electronice cu o soluție modernă completă de conformare legală pe fluxul de deșeuri electrice, astfel încât să asigurăm o creștere sustenabilă și performanțe sporite”, conform Andrei Orban, director general Respo DEEE.

Prin serviciile oferite, Asociatia Respo DEEE își propune să contribuie semnificativ la dezvoltarea durabilă a societății românești prin îmbunătățirea calității mediului, economia resurselor și protecția sănătății umane.

„Printre substanțele, metalele sau componentele periculoase ale DEEE se regăsesc bateriile, tonerele, tuburile catodice, cablurile electrice externe sau ecranele cu cristale lichide ce conțin substanțe nocive, metale grele sau compuși explozivi. Prezența substanțelor chimice periculoase în echipamentele electrice vechi poate avea efecte negative asupra mediului înconjurător și sănătății umane. Spre exemplu, agenții de răcire din frigiderele uzate afectează stratul de ozon, iar televizoarele sau monitoarele cu tub catodic conțin in interior o pulbere fină cu elemente toxice”, explică aceștia pe site-ul lor.

Persoanele fizice care vor să predea echipamente electrice și electronice au la dispoziție o rețea în toată țara. Punctele de colectare apar pe această hartă.

Ca parte a strategiei privind generarea unui impact pozitiv atât asupra mediului de afaceri, cât și al comunității, Respo DEEE are în vedere organizarea de campanii naționale de informare și conștientizare a publicului larg cu privire la importanța colectării selective și reciclării, precum și promovarea sistemelor de colectare.

România, în calitate de țară membră a UE, are obligația să atingă o țintă de colectare de 45% a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) până în anul 2020, urmând ca din 2021 această țintă să crească la 65%.

Potrivit unei statistici a Eurostat, în 2016 un român preda 1,6 kilograme de deșeuri electrice și electronice, față de 16,5 kilograme, un suedez.

spot_img

Ultimele știri