Restaurantele din California adaugă o taxă de 1% pe nota de plată pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice

Restaurantele din California au găsit o modalitate interesantă de a lupta față de schimbările climatice: adaugă o taxă de 1% pe nota de plată a clienților, iar banii vor fi folosiți pentru a ajuta agricultorii să-și reducă amprenta de carbon.

Pentru că mâncatul în oraș nu este activitatea cea mai prietenoasă cu mediul, restaurantele din California, preocupate de schimbările climatice și de impactul pe care îl au, se pot înscrie în programul Restore California Renewable Restaurant. Până acum, 25 de restaurante fac parte din această nouă mișcare, iar altele și-au anunțat intenția de a participa.

Banii vor fi colectați într-un fond public și vor fi distribuiți agricultorilor – 10$ pe tona de emisii de carbon care nu mai ajung în atmosferă. În plus, producătorii vor fi învățați și ajutați să facă trecerea de la agricultura convențională, care se bazează pe culturile de monocultură, pe fertilizatori chimici și pe lăsarea terenurilor goale, la practici mai ecologice, cum ar fi deranjarea minimă a solului, rotația culturilor, adăugarea compostului și plantarea culturilor și copacilor pereni.

În vreme ce, mulți ani, consumatorii au fost interesați de opțiunile din restaurante care să presupună produse locale, pentru a limita amprenta de carbon, inițiativa lansată în California ar putea lansa noul trend, în care clienții să aleagă feluri de mâncare prietenoase cu clima.

produse locale smart cook gabriel toader bucătarul țăcănit 10
plating pregătit pentru restaurantul Cocoșu Roșu; foto: social media

Inițiatorii programului spun că, dacă 100.000 de restaurante ar adera la taxa de 1%, ar putea strânge 10 milioane de dolari pe an.

„Suntem încântați să lucrăm la un program care implică chef-ii, producătorii și restaurantele din tot statul, într-o tranziție spre o economie regenerabilă care nu este doar rezistentă, ci și delicioasă, sănătoasă și prosperă”, au transmis aceștia, potrivit The Guardian.

California a fost puternic lovită puternic de efectele schimbărilor climatice, cele mai vizibile fiind incendiile de vegetație din 2018, dar și seceta și inundațiile persistente. Statul și-a propus să devină neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2045, iar felul în care se practică agricultura joacă un rol important în reducerea emisiilor de carbon din aer.

spot_img

Ultimele știri