Risipa alimentara – ce faci cu resturile de m├óncare r─âmase de la Pa╚Öte

in EcoLIFESTYLE 17 April 2017 763 Views

Cump─âr─âm multe alimente ╚Öi g─âtim mult, mai ales de s─ârb─âtori, dar asta ├«nseamn─â ╚Öi c─â arunc─âm mult─â m├óncare. Am scris mai jos ce s─â faci ca s─â nu mai p─â╚Ťe╚Öti la fel anul viitor, dar ╚Öi ce po╚Ťi face cu alimentele r─âmase de la Pa╚Öte. Orice, numai s─â nu mai arunci m├óncarea!

Ce faci cu resturile de mâncare rămase de la Paște

De Pa╚Öte, sco╚Ťienii arunc─â ├«n jur de 4.000 de tone de m├óncare, ceea ce este echivalentul greut─â╚Ťii a 10 milioane de ou─â de Pa╚Öte. O ╚Ötire de acum trei ani anun╚Ť─â c─â, din cauza faptului c─â mai multe magazine const─ân╚Ťene ╚Öi-au f─âcut stocuri prea mari de marf─â pentru S─ârb─âtorile Pascale, iar produsele au expirat, au fost incinerate 5,5 tone de carne ┼či produse din carne, aproape trei tone de lapte ┼či produse din lapte, 2,3 tone de pe┼čte ┼či produse din pe┼čte, peste 350 de kilograme de ou─â, dar ┼či alte c├óteva sute de kilograme de diverse produse alimentare.

Magazinele probabil ╚Öi-au ├«nv─â╚Ťat lec╚Ťia, dar oamenii ├«nc─â arunc─â din gospod─âriile lor cantit─â╚Ťi uria╚Öe de m├óncare. ├Än Rom├ónia, 2,5 milioane de tone de m├óncare ajung anual la gunoi, iar la nivel global 1,3 miliarde tone.

Cum s─â evi╚Ťi risipa alimentar─â

Acum ai f─âcut deja cump─âr─âturile, ai g─âtit, ai preg─âtit cadouri, deci faptul e cam consumat. Cite╚Öte ├«ns─â sfaturile noastre ca s─â-╚Ťi fie de folos anul viitor:

Plănuiește totul! La modul cel mai serios, acesta este cel mai important pas în a lupta împotriva risipei alimentare. Ține cont de câte persoane vor fi la fiecare masă din cele trei zile de sărbătoare și nu găti cu mult peste cantitatea de care ar avea nevoie acestea.

Plecând de la numărătoarea pe care ai făcut-o, scrie meniul, apoi o listă de ingrediente de care ai nevoie și după care să te ghidezi la cumpărături.

Nu te lăsa încântat de ofertele și reducerile din magazin, decât dacă ai produsele respective pe listă. Dacă ai nevoie numai de o parte din cantitatea vândută la ofertă, congelează restul.

Ce faci cu mâncarea rămasă

Dacă am stabilit în linii mari ce reguli avem de respectat anul viitor, acum să vedem ce facem cu mâncarea ce a rămas după Paște.

Resturi de friptur─â de miel sau orice alt─â carne se pot congela dac─â le la╚Öi s─â se r─âceasc─â bine ╚Öi le tai ├«n buc─â╚Ťi mici (astfel ├«nc├ót s─â se decongeleze repede). Sigileaz─â-le ├«ntr-o pung─â de plastic ╚Öi ╚Ťine-le ├«n congelator cel mult o lun─â.

Ca s─â ├«mprosp─âtezi o p├óine veche de o zi, ╚Ťine-o pu╚Ťin sub jetul cu ap─â rece, scutur-o bine ╚Öi las-o ├«n cuptor pentru 10 minute.

Tortul r─âmas poate fi congelat dac─â a╚Öezi h├órtie de copt ├«ntre felii, astfel ├«nc├ót s─â po╚Ťi decongela c├óte o bucat─â.

Din ou─âle vopsite r─âmase po╚Ťi s─â faci maionez─â sau sos de mu╚Ötar cu unt pentru ou─â umplute.

Resturile de friptur─â pot fi ad─âugate ├«n salata boeuf sau ├«n una de crudit─â╚Ťi, poate fi ad─âugat─â ├«n compozi╚Ťia de chiftele, ├«n musaca sau ├«n varz─â a la Cluj. Po╚Ťi s─â faci ╚Öi o shaorma ├«n care s─â adaugi ceap─â, ro╚Öii, br├ónz─â ╚Öi tzatziki; pizza sau pl─âcint─â cu carne.

Ce faci cu resturile de mâncare rămase de la Paște

Cozonacul vechi poate să devină un blat de tort, frigănele sau, dacă este amestecat cu stafide, nuci, fulgi de cocos, cacao și gem, se transformă în bomboane.

Legumele pu╚Ťin ve╚Ötejite pot fi folosite ├«n toc─âni╚Ťe, supe creme, lasagna, frig─ânele sau ad─âugate la pizza.

Dac─â e╚Öti ├«n c─âutarea unor re╚Ťete mai deosebite, po╚Ťi s─â ├«ncerci souvlaki de miel, bruschete cu resturi de legume, ratatouille de miel, miel marocan sau salat─â de miel cu portocale.

Ce faci cu resturile de mâncare rămase de la Paște

Comentarii

comentarii