Resursele de gaze și petrol existente ale României, epuizate în proporție de 90%

in Energie 14 September 2016 606 Views

Gradul de epuizare al resurselor de petrol și gaze ale României este de peste 90%, a declarat, miercuri Artur Stratan, președintele Asociației Române a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA).

photogallery_ep_01

Sursă foto: OMV Petrom

Nu mai avem posibilitatea de a produce hidrocarburi în România decât pentru o perioadă foarte limitată de timp. Fără a mai investi în această industrie vom mai putea produce țiței doar 12 ani și gaze naturale doar 9 ani. Vorbesc doar de rezervele onshore”, a spus Stratan.

Acesta a precizat că, în ultimii doi ani, prețul scăzut al petrolului a pus o presiune foarte mare pe investițiile din sectorul petrolier, iar din acest motiv multe investiții au fost anulate anul trecut și anul acesta, iar acest lucru se va vedea în nivelul producției care va continua să scadă.

Statul, totuși, recunoaște acest lucru, și dacă până acum România era o țară sigură din puct de vedere energetic, pentru că producția internă de gaze acoperea aproape 100% necesarul intern, la țitei suntem un pic mai prost, deoarece producția internă acoperă doar 30% din necesarul de consum, în perspectiva unei producții de hidrocarburi în scădere în următorii trei ani, România va trebui să importe cantități din ce în ce mai mari. Deci, în loc să subvenționăm piața din România, vom subvenționa industriile din alte țări. Fără aceste stimulente, industria autohtonă e sortită pieirii într-un interval cât mai scurt”, a subliniat oficialul ROPEPCA.

Comentarii

comentarii