Un retailer britanic vinde produse ÔÇ×expirateÔÇŁ la pre╚Ť redus, pentru a combate risipa alimentar─â

in EcoLIFESTYLE 6 December 2017 3,679 Views

Conducerea lan╚Ťul de magazine alimentare East of England Co-op din Marea Britanie a decis s─â comercializeze produsele a c─âror dat─â ÔÇ×best beforeÔÇŁ a trecut, ├«n cele 125 de magazine pe care le de╚Ťine. Prin aceast─â campanie, retailerul ╚Öi-a propus s─â evite aruncarea a 50.000 de produse anual.

risipa alimentara best before produs

Roger Grosvenor, Directorul executiv al lan╚Ťului alimentar, a explicat c─â motiva╚Ťia nu este una financiar─â:

Majoritatea clien╚Ťilor no╚Ötri ├«n╚Ťeleg c─â produsele sunt bune de consum ╚Öi apreciaz─â oportunitate de a economisi sume importante atunci c├ónd ├«╚Öi cump─âr─â produsele preferate. Aceasta nu este o ├«ncercare de a ne rotunji profitul, ci o mi╚Öcare prin care ├«ncerc─âm s─â reducem risipa ╚Öi s─â men╚Ťinem produsele comestibile pe lan╚Ťul alimentar. V├ónz├ónd produse perfect comestibile putem salva anual 50.000 de articole care altfel ar fi ajuns la co╚Öul de gunoi.

Trebuie men╚Ťionat c─â doar produsele neperisabile sunt incluse ├«n promo╚Ťie. Astfel, clien╚Ťii pot cump─âra la pre╚Ť redus paste, produse f─âinoase, semin╚Ťe, m├ónc─âruri uscate, conserve ╚Öi orez. Pre╚Ťul de v├ónzare a produselor este de 10 peni, adic─â ├«n jur de 50 de bani. Pe timpul test─ârii campaniei, produsele au fost epuizate ├«n doar c├óteva ore de la expunerea pe rafturi.

Cât de sigură este campania retailerului britanic

Produsele incluse ├«n campania retailerului East of England Co-op nu sunt expirate ╚Öi nici nu prezint─â riscuri pentru s─ân─âtate, dau asigur─âri cei din conducerea lan╚Ťului de magazine alimentare.

Men╚Ťinea ÔÇ×best beforeÔÇŁ, cunoscut─â ├«n limbajul de specialitate rom├ónesc ca data durabilit─â╚Ťii minimale, semnaleaz─â faptul c─â, p├ón─â la acea dat─â, produsul ├«╚Öi p─âstreaz─â ├«n propor╚Ťie de peste 95% propriet─â╚Ťile. Faptul c─â aceast─â dat─â a trecut nu ├«nseamn─â ├«ns─â c─â alimentul trebuie aruncat, ci doar c─â nu mai este la calitatea maxim─â garantat─â de produc─âtor.

Data durabilit─â╚Ťii minimale, semnalizat─â pe ambalajele produselor rom├óne╚Öti prin men╚Ťiunea ÔÇ×A se consuma, de preferin╚Ť─â, ├«nainte deÔÇŁ, este diferit─â fa╚Ť─â de data de expirare ├«nscris─â pe ambalajele unor produse. ├Än cazul celor din urm─â, se atrage aten╚Ťia consumatorilor c─â, ulterior, consumul produsului poate prezenta riscuri pentru s─ân─âtate. Pu╚Ťini consumatori cunosc ├«ns─â diferen╚Ťele ├«ntre cele dou─â date.

Explica╚Ťiile au fost oferite ├«n repetate r├ónduri de speciali╚Ötii Institutului pentru Bioresurse Alimentare din Rom├ónia ÔÇô IBA Bucure╚Öti, precum ╚Öi de speciali╚Öti din cadrul Ministerului Agriculturii ╚Öi Dezvolt─ârii Rurale. Ace╚Ötia au vorbit despre risipa alimentar─â ├«n cadrul a dou─â conferin╚Ťe organizate de Green Report pe tema alimenta╚Ťiei sustenabile ╚Öi a risipei alimentare.

bonami.ro

Câtă mâncare irosim la nivel global și cu ce impact

Potrivit┬áFAO, risipim o treime din m├óncarea produs─â. ├Än 2007, pentru a ob╚Ťine alimentele ├«n final aruncate, am folosit┬á1.4 miliarde de hectare de p─âm├ónt, mai mult dec├ót suprafa╚Ťa Canadei ╚Öi a Indiei la un loc. Pentru a avea la dispozi╚Ťie p─âm├óntul arabil,┬áse defri╚Öeaz─â anual┬á9.7 milioane de hectare, adic─â 74% din totalul t─âierilor. Odat─â cu p─âdurile, dispar, evident, ╚Öi specii de mamifere, p─âs─âri, pe╚Öti ╚Öi amfibieni. ├Än plus, odat─â supraexploatat, p─âm├óntul necesit─â fertilizatori, care polueaz─â p─âm├óntul, r├óurile ╚Öi oceanele.

Pe l├óng─â p─âm├ónt, produc╚Ťia hranei necesit─â ap─â. Agricultura folose╚Öte┬á70% din consumul total de ap─â dulce, iar consumul aferent alimentelor risipite a ajuns ├«n 2007 la 250 km cubi, c├ót consumul SUA.

Nu ├«n ultimul r├ónd, produc╚Ťia alimentelor e mare consumatoare de┬áenergie, de cele mai multe ori ob╚Ťinut─â din combustibili fosili. Petrolul este folosit de-a lungul procesului: de la fertilizare, plantare, irigare ╚Öi cules, p├ón─â la transport, procesare ╚Öi r─âcire.

Dac─â┬árisipa alimentar─â┬áar fi o ╚Ťar─â, ar fi┬ápe locul al treilea la poluare, dup─â SUA ╚Öi China. Ar avea 33% din cantitatea total─â de emisii.

La nivel european, se pare că risipa alimentară este mai redusă decât la nivel global. Potrivit datelor Comisiei Europene, aruncăm în fiecare an în jur de 88 de milioane de tone de mâncare, adică 20% din ceea ce producem. Risipa se traduce în costuri de 143 de miliarde de euro.

La nivel na╚Ťional, nu exist─â ├«nc─â studii sau date concludente pe tot lan╚Ťul alimentar. Singura estimare oferit─â de de MADR ├«n urma unei cercet─âri realizate de Institutul pentru Bioresurse Alimentare face referire la percep╚Ťia rom├ónilor referitor la risipa din propriile gospod─ârii. Potrivit cercet─ârii realizate ├«n mediul urban, consumatorii rom├óni consider─â c─â arunc─â ├«n jur de 10% din ceea ce cump─âr─â.

Comentarii

comentarii