Retailerii europeni cer eliminarea taxelor pentru becurile eco din China

in EcoLIFESTYLE 21 July 2008 40 Views

Retailerii de top din Europa cer Uniunii Europene sa elimine "ridicolele" tarife anti-dumping aplicate becurilor ecologice produse in China, sustinand ca acestea costa consumatorul 2 miliarde de euro pe an, informeaza Reuters.

"Un comparator obisnuit nu intelege de ce este descurajat sa cumpere becuri ecologice, intr-o perioada in care preturile la electricitate sar in aer, iar ingrijorarile privind mediul ating noi inaltimi", a declarat Paul Skehan, presedintele European Retail Round Table (ERRT).

Printre membrii ERRT se numara retaileri precum Tesco, Metro, IKEA si Kingfisher.

UE a impus taxe de anti-dumping de pana la 66% pe importurile de becuri ecologice chineze in 2001, dupa ce a anuntat ca detine dovezi potrivit carora exportatorii chinezi incalca regulile comertului international.

Anul trecut, Osram – care face parte din grupul german Siemens – a convins Bruxelles-ul sa le extinda doar cu un an, in loc de cinci. Recent, compania a cerut, din nou, extinderea lor, creand astfel drumul catre un nou conflict intre statele membre. Grupul olandez Philips, care importa mai multe becuri ecologice din China decat rivalul sau Osram, s-a opus, de asemenea, extinderii tarifelor anul trecut.

Ecologistii si unele guverne UE sustin ca taxele ar trebuie eliminate deoarece contrazic strategia europeana de promovare a eficientei energetice.

Comentarii

comentarii