Rețea publică gratuită de încărcare a mașinilor electrice, în 10 magazine Kaufland. Află orașele selectate

Kaufland România și Renovatio au anunțat astăzi că vor dota 9 magazine Kaufland de pe ruta Arad – Constanța cu stații rapide de încarcare pentru mașini electrice și hibrid. O altă stație va fi amplasată pe Autostrada Soarelui, iar o a 11-a – în Ploiești. În plus, Kaufland a achiziționat 18 mașini 100% electrice, marca Volkswagen e-Golf. Compania a donat deja 3 dintre acestea către Hospice Casa Speranței, Habitat for Humanity și Let’s Do It, Romania!, iar încă 12 urmează să fie donate altor ONG-uri. 3 mașini vor fi păstrate pentru deplasările în interes de serviciu ale angajaților Kaufland București.

Valer Hancas (Kaufland) si Alexandru Teodorescu (Renovatio) alimenteaza la statie
Valer Hancas (Kaufland) și Alexandru Teodorescu (Renovatio) alimentează la prima stație instalată

În următoarele 9 luni, Renovatio va instala stațiile de încarcare rapidă în magazinele Kaufland din Arad, Timișoara, Sebeș, Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Pitești, București, Constanța și Ploiești. O altă stație va fi amplasată pe Autostrada A2, însă locația exactă nu a fost încă stabilită. Prima stație a fost deja montată în parcarea magazinului Kaufland de pe strada Barbu Văcărescu și este funcțională.

Cele 11 stații vor deservi toate tipurile de mașini electrice și hibride plug-in, atât pentru standardele de încărcare rapidă (CHAdeMO și CCS) la o putere de 20kWh, cât și pentru încărcare în curent alternativ (type 2) la o putere de 22kWh. O mașină electrică poate fi încarcată în regim rapid în aproximativ o oră, iar în regim normal în 4-5 ore, a precizat reprezentantul Renovatio, Alexandru Teordorescu.

În primă fază, posesorii de mașini electrice vor putea folosi gratuit rețeaua. În viitor, însă, e posibil ca dezvoltatorul rețelei să taxeze energia consumată. Potrivit acționarului Renovatio, un plin va costa în jur de 8 lei. Cu toate acestea, a atras atenția că economia de combustibil pe care o poate face astfel un posesor de mașină electrică este de 400%. Tot el a precizat că, în viitor, compania sa speră să poată alimenta stațiile cu energie regenerabilă. Astfel, vor să maximizeze beneficiul deja adus mediului, prin eliminarea noxelor produse de mașinile tradiționale. De asemenea, a anunțat extinderea rețelei până la 50, în următorii 2-3 ani.

Investiția inițială a celor două companii este impresionantă: Kaufland a plătit pentru o mașină în jur de 30.000 de euro (variabil, în funcție de dotări), pe când Renovatio a investit între 20.000 și 30.000 de euro în fiecare stație și între 5.000 la 15.000 de euro pentru conectarea fiecăreia.

Investiția companiilor, un început al industriei auto electrice în România?

Reprezentantul companiei Renovatio a precizat că investiția companiei este justificată de un trend ascendent al interesului pentru mașini electrice. Potrivit, lui, înregistrăm la nivel global o creștere anuală de 100% a vânzărilor de mașini electrice. Tendința, spune el, se resimte și în România. Chiar dacă sunt foarte mici, cifrele confirmă.

Anul trecut, românii au cumpărat 24 de mașini 100% electrice, cu 242,9% mai multe decât în 2014, când au fost achiziționate doar 7. În ceea ce privește vânzările de mașini hibrid, acestea s-au dublat, crescând de la 236 în 2014 la 495 în 2015. În ciuda creșterii, vânzările sunt modeste. Problema este, conform reprezentantului Renovatio, lipsa inițiativei.

„Mobilitatea electrică, din păcate, este guvernată de dilema oul sau găina. Utilizatorii care se gândesc să își achiziționeze un vehicul electric se întreabă unde voi avea locurile de încărcare pentru vehiculul achiziționat, operatorii de infrastructură dau vina pe numărul redus de vehicule electrice prezente pe piață. De astăzi, dilema a fost cel puțin spartă de către Kaufland și de către Renovatio.”

Atât cele 2 companii, cât și reprezentanții celor 3 ONG-uri care au primit primele mașini cadou cer autorităților să sprijine astfel de demersuri, prin acordarea de facilități fiscale.

Recent, Ministerul Mediului a anunțat că va aloca 75 de milioane de lei pentru stimularea achiziționării de mașini electrice și hibride noi, precum și pentru dezvoltarea infrastructurii de încărcare. Află ce bonusuri primesc în acest moment cumpărătorii de mașini „ecologice”.

spot_img

Ultimele știri