Re╚Ťeaua de farmacii Dona a colectat 7 tone de medicamente expirate

in Business, Poluare 14 June 2019 2,589 Views

Re╚Ťeaua de farmacii Dona a desf─â╚Öurat ├«n perioada 18 martie ÔÇô 20 mai campania ÔÇ×Farmacia de acas─â-checkÔÇŁ, prin care rom├ónii au fost invita┼úi s─â vin─â ├«n unit─â┼úile farmaceutice cu trusele de s─ân─âtate de acas─â, pentru verificare. Farmaci╚Ötii i-au consiliat cu privire la ce poate fi p─âstrat ┼či pentru ce afec┼úiuni anume ╚Öi ce nu, respectiv medicamentele expirate, cu ambalaj deteriorat sau care pur ╚Öi simplu nu mai sunt de folos ├«ntruc├ót tratamentul s-a oprit.

Peste 30.000 de rom├óni au participat la campanie ┼či cu ajutorul lor au fost colectate 7000 kg de medicamente expirate, care au fost preluate de o firm─â specializat─â, ├«n vederea inciner─ârii, conform legii. Prin compara┼úie cu perioada similar─â a anului trecut, cantitatea este de 3 ori mai mare.

Ideea campaniei a venit de la acei c├ó┼úiva pacien┼úi care ne-au ├«ntrebat direct ├«n farmacii sau pe re┼úelele de social media ce s─â fac─â cu medicamentele expirate de acas─â. La un research mai aprofundat, am realizat c─â marea majoritatea a rom├ónilor nu sunt con┼čtien┼úi c─â medicamentele expirate aruncate la gunoi sau ├«n sistemul public de canalizare pot pune ├«n pericol mediul ┼či implicit s─ân─âtatea uman─â sau c─â exist─â riscul s─â fie ├«nghi┼úite de copii sau b─âtr├óni, cu poten┼úiale efecte adverse severe. A┼ča c─â ne-am hot─âr├ót s─â d─âm tonul schimb─ârii, primul pas fiind s─â asigur─âm componenta de informareÔÇŁ, a declarat Thomas Hofmann, Director de Marketing Farmaciile DONA. 

Campania a inclus o component─â de recompensare simbolic─â a celor care au venit cu trusele de s─ân─âtate, prin termometre digitale necesare ├«n orice trus─â de s─ân─âtate. Ini┼úiativa a fost promovat─â printr-un mix de TV, radio, OOH, online ┼či materiale de promovare ├«n farmacii.

Este pu┼úin cunoscut faptul c─â legea prevede obliga┼úia farmaciilor de a primi produsele expirate. Noi ne-am asumat rolul educativ ┼či am f─âcut un efort suplimentar fa╚Ť─â de cerin╚Ťele legale obligatorii, ├«ncuraj├ónd proactiv un comportament responsabil ┼či asigur├ónd ┼či componenta de consiliere specializat─â astfel ├«nc├ót pacien┼úii s─â ┼čtie ce medicamente pot lua ├«n continuare ┼či pentru ce afec┼úiuni. Ne-a bucurat enorm reac┼úia oamenilor ┼či ├«i ├«ncuraj─âm s─â continue s─â practice acest comportament responsabil, din partea noastr─â vor avea tot sprijinulÔÇŁ, a declarat Mihaela Ungureanu, CEO Farmaciile DONA.

├Än Rom├ónia, conform Ordinului Ministerului S─ân─ât─â╚Ťii nr. 119/2014, ÔÇŁmedicamentele expirate provenite de la popula╚Ťie vor fi depuse la farmacii, oficine locale de distribu╚Ťie sau drogherii apropiate, ├«n vederea elimin─ârii finale, prin incinerareÔÇŁ. Din p─âcate, prevederea legal─â nu este foarte cunoscut─â ┼či cantit─â┼úi mari de medicamente ajung anual la gropile de gunoi. Nu sunt disponibile statistici exacte, dar situa┼úia este ├«ngrijor─âtoare.

Prin compara┼úie, ├«n alte ┼ú─âri exist─â ini┼úiative sus┼úinute. Spre exemplu, ├«n SUA, ├«n fiecare an, pe data de 27 aprilie, se s─ârb─âtore╚Öte Ziua Na╚Ťional─â de Colectare a Medicamentelor. De asemenea, ├«n Fran┼úa, exist─â Asocia┼úia Cyclamed, creat─â de guvernul francez, prin care se colecteaz─â de la popula┼úie, prin farmacii, medicamentele care nu mai sunt utilizate. ├Än 2017, asocia┼úia a raportat 11.083 tone de medicamente colectate ┼či eliminate conform legii. ├Än Germania, Italia, Portugalia ┼či Ungaria, predarea medicamentelor expirate la farmacii sau la medicii de familie este obligatorie.

Comentarii

comentarii