Rezervele subterane de apa ale planetei sunt în pericol

in Apa, Revista presei 9 November 2014 745 Views

Datele ob╚Ťinute de la sateli╚Ťi identific─â existen╚Ťa unei crize a apei ├«n cre╚Ötere, criz─â care are poten╚Ťialul, conform oamenilor de ╚Ötiin╚Ť─â, de a afecta grav agricultura ╚Öi de a declan╚Öa noi r─âzboaie ╚Öi crize sociale, conform unui material publicat de site-ul takepart.com, scrie focus-energetic.ro.

├Än cadrul unui studiu ap─ârut ├«n revista Nature Climate Change, Jay Famiglietti de la Jet Propulsion Laboratory, din cadrul NASA, prezint─â noi date ob╚Ťinute de la sateli╚Ťi conform c─ârora, pe m─âsur─â ce seceta afecteaz─â diferite regiuni, acviferele majore ale planetei sunt secate ├«ntr-un ritm accelerat, cu mult mai rapid dec├ót ritmul de regenerare a acestor rezervoare subterane cu ap─â pluvial─â.

Aproape toate aceste acvifere delimiteaz─â cele mai importante regiuni agricole ale lumii ╚Öi sunt principalele responsabile de productivitatea ridicat─â a acestor regiuni. Pierderea apei freatice va avea ca efect un declin major al productivit─â╚Ťii agricole, cu poten╚Ťialul de a duce la o explozie a pre╚Ťurilor alimentelor, cu profunde ramifica╚Ťii economice ╚Öi politiceÔÇŁ, sus╚Ťine Famiglietti.

Jay Famiglietti atrage aten╚Ťia de mai mul╚Ťi ani asupra acestei probleme de mediu c─âruia pu╚Ťini ├«i acord─â aten╚Ťie.

Comentarii

comentarii