Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Rezistența la antibiotice, o amenințare la fel de mare ca schimbările climatice

Protestele climatice ar trebui să includă și cealaltă mare amenințare cu care se confruntă omenirea, și anume rezistența la antibiotice, conform ofițerului medical șef al Marii Britanii.

Sally Davies a declarat că amenințarea rezistenței la antibiotice este la fel de mare ca cea a schimbărilor climatice și ar trebui să primească la fel de multă atenție din partea politicienilor și a publicului, relatează The Guardian.

Davies a explicat că eforturile de combatere a rezistenței la antibiotice ar trebui să fie coordonate la nivel global. Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC) a avertizat anul trecut că schimbările climatice vor duce la dezastru în decurs de 12 ani dacă nu vor fi luate măsuri urgente de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Conform lui Davies, consecințele rezistenței la antibiotice sunt o amenințare cel puțin la fel de mare pentru viitorul umanității, dar au fost luate prea puține măsuri pentru a gestiona situația.

Davies spune că este nevoie de o instituție similară cu IPCC pentru a aborda situația. Ea a enumerat o serie de probleme pe care lumea le-a lăsat să scape de sub control, de la folosirea excesivă a antibioticelor la utilizarea acestora pentru animale, inclusiv de către fermieri pentru a face animalele să ia în greutate mai repede.

Ea este îngrijorată că antibioticele sunt folosite excesiv în creșterea animalelor, inclusiv în piscicultură, acesta fiind unul dintre cei mai mari factori din spatele rezistenței la antibiotice. La nivel global, majoritatea antibioticelor utilizate sunt pentru animale.

Un raport publicat la începutul acstei săptămâni de către Interagency Coordination Group on Antimicrobial Resistance (IACG) recomanda reguli mai stricte la nivel global pentru a preveni utilizarea excesivă a antibioticelor pentru oameni și pe ferme. Haileyesus Getahun, director IACG, a descris amenințarea rezistenți la antibiotice ca „un tsunami silențios”, declarând că publicul nu conștientizează încă problema, dar că acest lucru ar putea fi rezolvat dacă oamenii ar fi educați cu privire la pericole.

„Cerem oamenilor să vină împreună. Nu vedem încă efectele, dar ce va urma va fi o catastrofă.”

Raportul cere interzicerea utilizării antibioticelor ca factori de creștere pentru animalele de fermă la nivel global și cere companiilor farmaceutice să prioritizeze sănătatea publicului în detrimentul profitului.

Conform raportului, lipsa măsurilor urgente ar putea duce la 10 milioane de morți premature până în 2050.

spot_img

Ultimele știri