Rinocerii negri ar putea să dispară până în 2018 dacă braconajul continuă în același ritm

in Biodiversitate 27 February 2017 141 Views

Autorii unui studiu estimeaz─â c─â num─ârul de rinoceri negri a sc─âzut de mai bine de 20 de ori la mijlocul anilor `90. Dup─â aceast─â perioad─â,┬áspecia a fost protejat─â mai bine ╚Öi p├ón─â ├«n 2014 au fost salva╚Ťi 5.000 de rinoceri. ├Äns─â, un kilogram de coarne┬áde rinoceri a ajuns s─â valoreze 65.000 de dolari ╚Öi suma se afl─â┬á├«n cre╚Ötere. Rinocerii negri se mai reg─âsesc ast─âzi doar ├«n cinci ╚Ť─âri – Africa de Sud, Namibia, Kenya, Zimbabwe ╚Öi Tanzania.┬á

rinocerii

foto: worldwildlife.org

Potrivit studiului, ├«ncep├ónd cu a doua jum─âtate a secolului XX, ├«n special ├«n Kenya ╚Öi Tanzania, v├ón─âtoarea pentru coarne a rinocerilor negri le-a decimat specia. Animalele ucise ├«n urma braconajului a crescut ├«n Africa de Sud, de la 13 pe an ├«n 2007, la 455 pe an p├ón─â la jum─âtatea lunii octombrie 2012.┬á├Än Zimbabwe, unde popula╚Ťiile de rinoceri sunt mai reduse, ├«ntre 2000 ╚Öi 2011, au disp─ârut ├«n medie 39 de rinoceri pe an.

Cercet─âtorii avertizeaz─â c─â braconajul a atins un nivel critic ╚Öi c─â dac─â uciderile continu─â, mortalitatea ├«n r├óndul rinocerilor va dep─â╚Öi natalitatea ├«ntre 2016 ÔÇô 2018. ├Äncep├ónd cu 2013, ├«n fiecare an, ┬ápeste 1.000 de animale au murit ├«n urma actelor de braconaj.

├Än acela╚Öi timp, nu numai c─â num─ârul de rinoceri negri s-a diminuat considerabil, dar evolu╚Ťia speciei a f─âcut ca animalele s─â aib─â gene mai slabe dec├ót str─âmo╚Öii lor. Cercet─âtorii numesc acest lucru diversitate genetic─â ╚Öi concluzioneaz─â c─â, ├«n cazul rinocerilor negri, ea s-a diminuat cu 69%. Ceea ce ├«nseamn─â c─â rinocerii negri supravie╚Ťuiesc, se reproduc ╚Öi se adapteaz─â mai greu la schimb─âri. Autorii studiului au stabilit aceast─â diminuare a ratei de adaptare, compar├ónd mostre ADN prelevate de la rinocerii negri, care tr─âiesc ├«n prezent, cu mostrele din muzee.

 

Comentarii

comentarii