Rinocerul negru, declarat in mod oficial specie disparuta in Vestul Africii

in Biodiversitate 1 July 2013 907 Views

Rinocerul negru din vestul Africii a fost declarat in mod ofocial specie disparuta, potrivit Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii (IUCN). Subspecia a fost vazuta pentru ultima oara in 2006, scrie rtv.net, citand CNN.

Rinocerul alb este si el aproape de disparitie, precum si rinocerul de Java din Asia, daca nu vor fi luate masuri urgente pentru oprirea braconajului. Vestea a venit dupa ce IUCN a realizat un nou studiu asupra celor 60.000 de specii de animale si plante, pentru actualizarea Listei Rosii a Speciilor amenintate cu disparitia.

In cazul rinocerului negru vestic si al rinocerului alb nordic, situatia ar fi putut fi alta daca masurile de conservare sugerate ar fi fost implementate. Aceste masuri trebuie consolidate acum, pentru a preveni disparitia altor rinoceri”, a declarat Simon Stuart, seful comisiei de supravietuire a speciilor din IUCN

IUCN arata ca masurile luate pentru conservare rinocerului alb din sudul Africii au functionat de minune – de la 100 de exemplare in secolul al XIX-lea am ajuns la circa 20.000 de exemplare in ziua de azi.

Cel mai recent studiu IUCN arata, din pacate, ca 25% din mamiferele de pe lista sunt pe cale de disparitie. Multe specii de plante sunt si ele amenintate.

De exemplu, un conifer din China este amenintate de extinderea intensiva a agriculturii, iar un copac din Asia (taxus contorta) care produce Taxol (o substanta folosita in chimioterapie) este si el pe cale de disparitie.

Comentarii

comentarii