Florin Alexe, despre legea risipei alimentare: „Ne-am întors cu un an – doi în urmă”. Ce spun autoritățile, ONG-urile

Posibilitatea comercializării alimentelor obținute prin aplicarea legii privind risipa alimentară este principalul motiv pentru care publicarea normelor a fost amânată și pentru care parlamentarii vor să modifice forma inițială. Noua propunere legislativă îi îngrijorează însă pe reprezentanții ONG-urilor și pe inițiatorul legii, fostul parlamentar Florin Alexe.

risipa alimentară

Unul dintre punctele delicate prevedea posibilitatea comercializării alimentelor oferite. Prevederea a fost contestată de industrie și de retail, care au avertizat că s-ar crea posibilitatea unor circuite paralele.

Precizarea a fost făcută de Mihai Vișan, Secretar de Stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în cadrul unei dezbateri desfășurate astăzi la Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social. Reprezenantatul MADR spune că problema va fi rezolvată prin noua propunere legislativă, aflată în acest moment în Parlament.

Potrivit lui, pe lista de modificări se mai află: introducerea sancțiunilor pentru receptorii care nu respectă regulile și acordarea de stimulente pentru a încuraja donarea alimentelor. Nu în ultimul rând, Mihai Vișan a atras atenția asupra faptului că la elaborarea normelor de aplicare ar trebui să participe și alte autorități: Ministerele Mediului, Ministerul Sănătății și ANSVSA. De asemenea, a promis noi consultări cu mediul ONG după adoptarea noii propuneri legislative.

Cum văd ONG-urile noua propunere

Dacă trece o asemenea propunere legislativă, noi nu mai avem ce vorbi după aia, căci o să fim în afara legii.

Reacția a venit din partea lui Simon Suitner, managerul magazinului social Somaro. Somaro comercializează produse alimentare pe cale de expirare către peste 800 de familii cu venituri sub 500 de lei, în București și în Sibiu. Beneficiarii plătesc între 10 și 15% din prețurile normale și asigură cu aceste venituri funcționarea magazinelor (plata salariilor, a costurilor cu transportul și cu stocarea). Totodată, pe lângă ajutorul dat persoanelor defavorizate, magazinele Somaro salvează peste 120 de tone de mâncare pe an. Simon spune că este singurul model validat, care funcționează de șapte ani în România, dar care, din cauza amendamentelor propuse, nu va mai putea exista.

Mihai Vișan îl contrazice. Acesta susține că activitatea Somaro poate continua, în afara legii prevenirii risipei, pe bază de donații de produse. Simon Suitner contra-argumentează: 95% dintre produsele comercializate de Somaro sunt alimente pe cale de expirare. Prin urmare, modificările îl vor afecta. Legea 217/2016 i-ar fi permis să cumpere cu 3% și să comercializeze cu până la 25%, însă propunerea nouă va interzice total revânzarea.

De ce autoritățile nu vor să permită comercializarea

Unul dintre aspectele de care autoritățile se tem este imposibilitatea de a controla organizațiile care preiau surplusul alimentar.  Robert Chioveanu, Șef-Serviciu în cadrul ANSVSA, a avertizat că există în România peste 100.000 de ONG-uri și că dacă 30% dintre acestea vor să beneficieze de această lege, autoritățile vor avea o problemă cu verificarea lor. Problema s-ar agrava dacă li s-ar permite să realizeze profit, spune el. I se atrage însă atenția că doar jumătate dintre ONG-uri sunt active fiscal și nu toate sunt interesate de lege.

Florin Alexe, inițiatorul legii 217/2016, se declară dezamagit de această abordare.

Cu tristețe, trebuie să remarc că ne-am întors cu un an doi ani în urmă. Nu ar trebui să ne blocam în definiții. Normal că legea are nevoie de îmbunătățiri, este logic să identificăm probleme, dar acest lucru se poate face în timpul aplicării ei. E ca și cum am spune că nu putem aplica legea care interzice trecerea pe roșu pentru că nu avem suficienți polițiști să stea la semafoare.

Care este soluția propusă de ONG-urile implicate

Simon Suitner a propus deja introducerea unor amendamente în noua propunere legislativă, care să permită, printr-o excepție, organizațiilor non-profit și întreprinderilor sociale să comercializeze alimentele aflate sub incidența legii anti-risipei.

Prezent la dezbatere, Gabriel Petre, Ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, a dat asigurări că se va ține cont de ele și că noua propunere nu va fi adoptată până când nu se va găsi “formula ca ambele să existe – și legea să fie aplicabilă, și unități sociale ca Somaro să funcționeze”. Rămâne să urmărim evoluția situației.

Dezbaterea pe legea combaterii risipei a fost organizată de Junior Chamber International România (JCI), cu sprijinul Ministerului Consultării Publice şi Dialogului Social. Acțiunea a făcut parte dintr-un program prin care JCI încearcă să familiarizeze 20 de tineri cu activităţile instituţiilor publice centrale.

spot_img

Ultimele știri