EAT SMART: Risipa alimentara are efecte devastatoare asupra mediului

in Eat Smart, Poluare, Slider homepage 22 June 2016 1,025 Views

T─âiem p─âduri ca s─â facem loc terenurilor agricole, apoi supraexploat─âm p─âm├óntul ob╚Ťinut, consum─âm ├«n mod excesiv resurse ╚Öi distrugem ecosisteme, toate ca s─â producem hrana pe care ├«n final o arunc─âm. Risipa alimentar─â nu se limiteaz─â doar la ce arunc─âm ├«n co╚Öul de gunoi.

risipa alimentar─â impact mediu

Atunci c├ónd vorbim despre risipa alimentar─â, cifrele care ne ╚Öocheaz─â sunt cele legate de cantitatea de hran─â risipit─â, de num─ârul oamenilor care ├«nc─â sufer─â din cauza foametei ╚Öi de banii cheltui╚Ťi ├«n zadar. Impactul risipei asupra mediului este l─âsat pe ultimul loc. Aceasta de╚Öi schimb─ârile climatice nu mai sunt doar o chestiune de viitor.

P─âm├ónt, ap─â, energie ÔÇô resurse risipite odat─â cu alimentele

Potrivit FAO, risipim o treime din m├óncarea produs─â. ├Än 2007, pentru a ob╚Ťine alimentele ├«n final aruncate, am folosit 1.4 miliarde de hectare de p─âm├ónt, mai mult dec├ót suprafa╚Ťa Canadei ╚Öi a Indiei la un loc. Pentru a avea la dispozi╚Ťie p─âm├óntul arabil, se defri╚Öeaz─â anual 9.7 milioane de hectare, adic─â 74% din totalul t─âierilor. Odat─â cu p─âdurile, dispar, evident, ╚Öi specii de mamifere, p─âs─âri, pe╚Öti ╚Öi amfibieni. ├Än plus, odat─â supraexploatat, p─âm├óntul necesit─â fertilizatori, care polueaz─â p─âm├óntul, r├óurile ╚Öi oceanele.

Pe l├óng─â p─âm├ónt, produc╚Ťia hranei necesit─â ap─â. Agricultura folose╚Öte 70% din consumul total de ap─â dulce, iar consumul aferent alimentelor risipite a ajuns ├«n 2007 la 250 km cubi, c├ót consumul SUA.

Nu ├«n ultimul r├ónd, produc╚Ťia alimentelor e mare consumatoare de energie, de cele mai multe ori ob╚Ťinut─â din combustibili fosili. Petrolul este folosit de-a lungul procesului: de la fertilizare, plantare, irigare ╚Öi cules, p├ón─â la transport, procesare ╚Öi r─âcire.

Dac─â risipa alimentar─â ar fi o ╚Ťar─â, ar fi pe locul al treilea la poluare, dup─â SUA ╚Öi China. Ar avea 33% din cantitatea total─â de emisii.

Ce se întâmplă cu alimentele după aruncare

Impactul risipei asupra mediului nu se limiteaz─â doar la procesul de produc╚Ťie ╚Öi consum. Odat─â aruncate ╚Öi depozitate necorespunz─âtor ├«n gropile de gunoi, alimentele aflate ├«n putrefac╚Ťie produc, ├«n lipsa aerului, metan. Metanul este un gaz de 20-25 de ori mai d─âun─âtor dec├ót dioxidul de carbon. ├Än 2007, metanul emis de alimentele risipite echivala cu 3.3 gigatone de dioxid de carbon. Tot at├ót a generat ╚Öi sectorul transporturilor ├«n SUA.

La conferin╚Ťa Eat Smart din data de 23 iunie 2016, vom discuta cu exper╚Ťi din Ministerul Mediului, Apelor ╚Öi P─âdurilor, despre acest impact. ├Änscrieri se mai pot face pe site-ul conferin╚Ťelor Green Report.

Comentarii

comentarii