EAT SMART: Cum faci din risipa alimentar─â un model de business

in Eat Smart, Recomandate 21 June 2016 1,687 Views

Fie c─â este vorba despre comercializarea de produse pe cale de expirare, fie c─â vorbim despre transformarea alimentelor ├«n compost sau despre preg─âtirea unor mese cu alimente imperfecte, antreprenorii rom├óni au g─âsit solu╚Ťii de valorificare a alimentelor risipite. Iat─â doar c├óteva:

risipa alimentar─â compost

├Än 2014, ╚Ť─ârile din UE au risipit 100 de mil. de tone de alimente, provoc├ónd o daun─â de aproximativ 400 miliarde de dolari, conform unei agen╚Ťii britanice de consultan╚Ť─â. Rom├ónia ocup─â locul 9 din UE la risipa alimentar─â, cu 2,2 mil. de tone aruncate.┬á├Äncerc├ónd s─â rezolve problema, parlamentarii rom├óni ar putea s─â complice ╚Öi mai tare situa╚Ťia, propun├ónd ╚Öi sus╚Ťin├ónd o lege contestat─â de retaileri ╚Öi ONG-uri.

Exist─â ├«ns─â ├«n Rom├ónia c├óteva modele de business bazate pe surplusul de hran─â, care ar putea oferi solu╚Ťii viabile pentru evitarea risipei alimentare ╚Öi poluarea aferent─â.

Bio&Co, proiectul care transformă gunoiul alimentar în legume bio

Bio&Co este un proiect pus pe picioare anul trecut, de c─âtre Asocia╚Ťia Ateliere F─âr─â Frontiere. ├Än cadrul lui, angaja╚Ťii asocia╚Ťiei preiau de la agen╚Ťi economici alimente care nu mai pot fi v├óndute ╚Öi le valorific─â. Alimentele bune pentru consum uman sunt preluate de case de plasament sau de asocia╚Ťii care au ├«n grij─â persoane defavorizate, cele improprii consumului uman ajung hran─â pentru animale, iar cele aflate ├«n stare de descompunere sunt transformate ├«n compost. Ulterior, angaja╚Ťii folosesc compostul ca fertilizator pentru propria ferm─â de legume bio, a c─ârei produc╚Ťie o comercializeaz─â ├«n Bucure╚Öti.

Raluca Ouriaghli, ini╚Ťiatoarea proiectului, m─ârturise╚Öte c─â este dep─â╚Öit─â de amploarea fenomenului: ÔÇ×Suntem asalta╚Ťi de cereri, dar deocamdat─â nu avem logistica necesar─â pentru a le face fa╚Ť─âÔÇŁ. Din ianuarie ╚Öi p├ón─â ├«n prezent, au reu╚Öit s─â ÔÇ×reciclezeÔÇŁ 85 de tone de legume.

Mai trebuie men╚Ťionat c─â proiectul Bio&Co, la fel ca celelalte proiecte ale asocia╚Ťiei, func╚Ťioneaz─â pe principiile ├«ntreprinderilor de inser╚Ťie. Aici, lucreaz─â persoane defavorizate, care ├«nva╚Ť─â o meserie ╚Öi se preg─âtesc pentru inser╚Ťia pe pia╚Ťa muncii tradi╚Ťionale.

Problema cea mai mare c├ónd vorbim de risip─â, spune Raluca, este aceea c─â este mai ieftin s─â arunci dec├ót s─â reciclezi. Ea cred c─â singura solu╚Ťie este introducerea unor taxe mari pentru depozitarea la groapa de gunoi. De asemenea, sugereaz─â ÔÇ×exonerarea de taxeÔÇŁ a celor care ├«ncearc─â se reduc─â risipa ╚Öi o ÔÇ×campanie de vulgarizareÔÇŁ ├«n mass-media, pentru ca cet─â╚Ťenii s─â ├«nve╚Ťe s─â o previn─â.

Somaro, magazinul care vrea s─â ignore termenul de valabilitate

├Än 2010, Simon Suitner a ├«nfiin╚Ťat ├«n Rom├ónia magazinul social┬áSomaro, pe modulul conceput de austrieci ├«n 1999. Acum, exist─â 2 magazine, unul ├«n Bucure╚Öti ╚Öi cel─âlalt ├«n Sibiu. Aici, persoanele care nu benefiaz─â de ajutor social, ├«ntruc├ót au pu╚Ťin peste venitul minim garantat, pot cump─âra de 3 ori pe s─âpt─âm├ón─â produse alimentare cu 25% mai ieftine sau non-alimentare la pre╚Ťuri cu p├ón─â la 80-90% mai mici, ├«n limita a c├óte 10 lei. Din profit, Somaro ├«╚Öi pl─âte╚Öte angaja╚Ťii.

risipa alimentar─â somaro

Simon ar vrea s─â comercializeze ╚Öi produse expirate, a╚Öa cum o fac unele dintre celelalte 50 de magazine din re╚Ťea. ├Än Rom├ónia, ├«ns─â, nu ├«i permite legea. Asta de╚Öi din 1999, de la deschiderea primului magazin de acest tip, ╚Öi p├ón─â ast─âzi, nu s-a ├«mboln─âvit nimeni, spune el.

Iar situa╚Ťia sa s-ar putea ├«nr─âut─â╚Ťi, dac─â┬áproiectul legislativ┬áprivind prevenirea risipei va fi adoptat. Acesta ├«i va interzice lui Simon s─â comercializeze produsele primite, pun├óndu-l ├«n imposibilitatea de a-╚Öi pl─âti angaja╚Ťii. Somaro a ajutat p├ón─â acum 620 de familii din Bucure╚Öti ╚Öi 150 din Sibiu, a colaborat cu peste 70 de companii ╚Öi a salvat peste 100 de tone de alimente.

O masa caldă și Bucate realese, alte proiecte sociale care au în centru risipa

De╚Öi nu au acela╚Öi model opera╚Ťional, O mas─â cald─â ╚Öi Bucate realese pleac─â de la un principiu similar: nu ai nevoie de ingrediente perfecte ca s─â preg─âte╚Öti m├óncare delicioas─â.

Ini╚Ťiatoarea primului proiect este Cosmina Paul. Cu ajutorul voluntarilor, merge la pia╚Ť─â ╚Öi cump─âr─â ingredientele necesare pentru a hr─âni gratuit 100 de persoane, ├«ncadr├óndu-se ├«ntr-un buget de 2 lei per por╚Ťie. Cum reu╚Öe╚Öte? Aleg├ónd legumele ╚Öi fructele mai pu╚Ťin aspectuoase, mai ieftine, pe care, de obicei, le g─âse╚Öte ascunse de ochii vigilen╚Ťi ai trec─âtorilor. ├Än aceea╚Öi zi, voluntarii preg─âtesc m├óncarea ╚Öi o servesc beneficiarilor, reu╚Öind astfel s─â elimine costurile aferente depozit─ârii hranei.

risipa alimentar─â o masa calda

├Än prezent, proiectul ofer─â o mas─â cald─â familiilor nevoia╚Öe ├«n 9 cantine sociale din Bucure╚Öti, Cluj-Napoca ╚Öi Bistri╚Ťa. Au servit p├ón─â acum aproape 24.000 de por╚Ťii de m├óncare, toate cu un cost de doar 2 lei.

De╚Öi valorific─â alimente mai pu╚Ťin aspectuoase, Cosmina recunoa╚Öte c─â modelul s─âu de business nu i-ar permite preluarea alimentelor din diverse locuri, c─âci ar interveni costuri suplimentare de transport.

Ast─âzi, cu legisla╚Ťia pe care o avem, redistribuirea nu este rentabil─â. Aceasta este inconstant─â, implic─â o serie de costuri de personal, costuri de administrare, este dificil de monitorizat ╚Öi de evaluat ╚Öi are predictibilitate 0.┬áEste mult mai costisitor s─â redistribui dec├ót s─â produci.

Cosmina consider─â c─â┬ásingura solu╚Ťie viabil─â pentru valorificarea alimentelor pe care le expirare pentru consumul uman este folosirea lor ├«n buc─ât─ârii comunitare situate ├«n apropierea centrelor ├«n care se produce risipa. Astfel, se elimina costurile de transport ╚Öi cele de stocare a alimentelor.

Este oarecum modelul promovat de cei de la ÔÇ×Bucate realeseÔÇŁ. Alina Anton, persoana din spatele conceptului, producea deja pr─âjituri c├ónd s-a g├óndit s─â aplice pentru o finan╚Ťare pe un proiect de valorificare a risipei.

A ob╚Ťinut-o ╚Öi, ├«mpreun─â cu c├ó╚Ťiva prieteni, ├«i ├«nva╚Ť─â pe tinerii defavoriza╚Ťi dintr-o comunitate bucure╚Ötean─â s─â-╚Öi asigure o alimenta╚Ťie s─ân─âtoas─â ╚Öi constant─â, cu resurse minime. De cele mai multe ori, g─âtesc cu alimentele pe care le g─âsesc ├«n surplus ├«n frigiderele amicilor sau cump─âr├ónd din pia╚Ť─â produse pe care nimeni nu le mai vrea.

risipa alimentar─â bucate realese

De bine, de r─âu, toate proiectele prezentate p├ón─â acum sunt c├ót de c├ót func╚Ťionale. Exist─â ├«ns─â ╚Öi cazuri mai pu╚Ťin fericite. Direc╚Ťia General─â de Asisten╚Ť─â Social─â ╚Öi Protec╚Ťia Copilului Sector 6 a avut o idee care a ajuns imediat viral─â ├«n mediul online ╚Öi mainstream. Au pus la dispozi╚Ťia cet─â╚Ťenilor darnici un frigider ╚Öi i-au invitat s─â pun─â acolo alimentele care le prisoseau, pentru oamenii nevoia╚Öi. Oricine avea nevoie putea lua. Conceputul ├«ns─â nu a func╚Ťionat prea bine ├«n realitate, frigiderul fiind mai tot timpul gol. Motivul ├«l vom afla chiar de la ini╚Ťiatoarea ideii, la conferin╚Ťa Eat Smart din 23 iunie 2016.

Comentarii

comentarii