Ritmul schimbărilor climatice, de două ori mai rapid decât este necesar pentru a îndeplini obiectivele Acordului de la Paris

in Poluare 23 July 2018 44 Views

Ritmul în care se desfășoară schimbările climatice este de două ori mai rapid decât cel stabilit pentru a îndeplini obiectivele stabilite în cadrul Acordului de la Paris, conform Schroders Climate Progress Dashboard.

Măsurile luate la nivel global pentru a limita impactul schimbărilor climatice nu sunt suficiente, iar în ritmul actual planeta s-ar putea încălzi cu 4 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale. În cadrul Acordului de la Paris, limita maximă stabilită de națiuni este de 2°C.

Schroders Climate Progress Dashboard a fost lansat anul trecut și evaluează creșterea temperaturilor la nivel global în funcție de diferiți indicatori care țin de energie, politică, business, progres tehnologic și energie.

În 2017, estimările arătau că lumea se va încălzi cu 4.1°C. Un an mai târziu, încălzirea așteptată a scăzut cu 0.1°C.

„Indicatorii se mișcă în direcția potrivită și există motive pentru optimism când ne uităm la valori individuale, dar este clar și că avem nevoie de acțiuni mult mai rapide și că vor urma multe perturbări.”, a declarat într-un comunicat de presă Andrew Howard, de la Schroders.

Howard a adăugat că prognoza are și părți pozitive. Creșterea utilizării vehiculelor electrice și a implementării energiei curate arată că lumea poate lua măsuri de combatere a schimbărilor climatice fără să depindă de politicieni.

via Climate Change Dashboard

Prețurile carbonului pe cea mai mare piață din Europa sunt mai mult decât duble față de mijlocul anului trecut, în urma reformelor aduse Sistemului de Comercializare a Certificatelor de Emisii (ETS) din UE. De asemenea, China a anunțat la sfârșitul anului trecut că va implementa un sistem național de comercializare a certificatelor de emisii, care va stabili un preț pentru aproape o pătrime dintre emisiile lumii.

Creșterea vânzărilor mașinilor electrice este un alt aspect pozitiv, determinând scăderea costurilor de producție.

Schroders a identificat o încetinire a finanțărilor pentru mediu și acțiuni climatice, cum ar fi energie curată, pe parcursul ultimelor 12 luni. Producția de cărbuni a crescut mai mult decât se anticipase, după ce scăzuse în ultimii trei ani.

Green Report Shop Transport ECO

Alte studii recente confirmă că Pământul se încălzește într-un ritm de două ori mai rapid decât estimările realizate cu ajutorul modelelor climatice. Un alt studiu arată că emisiile de metan cauzate de topirea permafrostului și încălzirea zonelor umede ar putea reduce cu 5 ani „bugetul de carbon” pentru atingerea limitei de 1.5 grade stabilită în cadrul Acordului de la Paris.

Comentarii

comentarii