Róbert Szép, inginer geolog, a fost numit secretar de stat în Ministerul Mediului

in Legislatie 20 February 2021 127 Views

UDMR l-a numit ca secretar de stat în Ministerul Mediului pe Róbert Szép. Inginer geolog și doctor în domeniul Mine, Petrol și Gaze, acesta a fost cinci ani comisar general al Gărzii Naționale de Mediu.

De profesie inginer geolog, Róbert Szép este absolvent al Universității Al. I. Cuza din Iași și doctor în domeniul Mine, Petrol și Gaze. Este șef lucrări din 2011 la Universitatea Sapientia din Miercurea Ciuc. Din 2017 este conducător de doctorat al Școlii Doctorale de Chimie a Universității din Pécs, Ungaria, iar din 2018 este cercetător științific gradul I la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Mediului.

Domeniile sale de cercetare includ geochimia, geochimia mediului, chimia și fizica atmosferei, schimbările climatice, poluarea aerului și politicile de mediu, având numeroase publicații științifice în reviste internaționale indexate Thomson Reuters, potrivit site-ului UDMR.

Din iulie 2019 este directorul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Cinegetică și Resurse Montane Miercurea Ciuc din cadrul Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Șișești”.

În perioada 2014-2019 a fost comisar general adjunct și comisar general al Gărzii Naționale de Mediu, fiind responsabil pentru Direcția Generală pentru Controlul Poluării, Biodiversității, Biosecurității și Ariilor Protejate.

Din 2012 până în 2014, a fost șef serviciu Monitorizare și Laboratoare din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Harghita și comisar-șef al Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Harghita.

Ultima lucrare la care a contribuit acesta, alături de alți autori, este „Analiza spațială și pe termen lung a chimiei apelor de ploaie în Statele Unite”, publicată pe Science Direct.

Alt secretar de stat în Ministerul Mediului, însă din partea USR, este Raul Pop, Consultant și activist de mediu, de formare tehnică. Are studii de economist și specialist în studii europene – format la Universitatea Babeș-Bolyai, în Cluj – și un MBA în Statele Unite cu specializare în managementul operațiunilor. A acumulat experiență profesională atât în protecția mediului cât și în optimizarea proceselor de business.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii