RoGBC propune reducerea impozitului pe cladirile verzi

in Business 29 March 2013 436 Views

Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi (RoGBC) a initiat un proiect legislativ privind reducerea impozitului pe cladirile cu performanta energetica superioara si care detin o certificare internationala. Proiectul va fi inmanat autoritatilor locale si centrale.

Codul fiscal si legilatia care reglementeaza atributiile autoritatilor punlice locale permite acestora sa fixeze niveluri diferentiale ale impozitului pe cladri, ceea ce faciliteaza stimularea cladirilor verzi prin reducerea impozitului aferent acestora, in limitele prevazute de Codul fiscalÔÇŁ, a declarat Luiza Manolea, reprezentantul ┬áRoGBC la lansarea raportului ÔÇťCele mai verzi cladiri din RomaniaÔÇŁ.

Propunerea RoGBC vizeaza cladirile noi, inregistrate in clasa energetica A si pe cele existente care au beneficiat de lucrari de renovare majora si care au condus la imbunatatirea acestora cu cel putin trei clase energetice.

Potrivit oficialului RoGBC, propunerea legislativa vizeaza reducerea de baza a impozitului pe cladire, acordat in temeiul certificatului international de calitate si a clasei de performanta energetica, care poate ajunge pana la 65% din impozitul de baza, atat pentru proprietarii – persoane fizice cat si pentru cele juridice, iar reducerile totale ale impozitului pe cladiri nu pot depasi 80% din impozitul aplicabil in mod obisnuit.

Luiza Manolea

Asadar, cladirile verzi pot beneficia de reducerea impozitului sau taxei pe cladiri de pana la 0,1% pentru persoanele fizice si pana la 0,25% pentru persoanele juridice prin hotarari ale consiliilor localeÔÇŁ, a mai spus Manolea.

Aceasta a precizat ca se doreste ca perioada maxima de acordare a acestor reduceri sa fie limitata la patru ani.

Comentarii

comentarii