Rom├ónia a ie╚Öit din r├óndul celor mai atractive pie╚Ťe pentru investi╚Ťii ├«n energie regenerabil─â

in Business, Energie, Mix-ul Perfect in Energie 25 May 2017 193 Views

Rom├ónia a p─âr─âsit clasamentul celor mai atractive 40 de pie╚Ťe din lume pentru investi╚Ťii ├«n energie regenrabil─â, conform ultimului raport EY Renewable energy country attractiveness index (RECAI).

Rom├ónia a ie╚Öit din r├óndul celor mai atractive pie╚Ťe pentru investi╚Ťii ├«n energie regenerabil─â

Nu ne a┼čtept─âm la ascensiuni ale Rom├óniei ├«n clasamentul mondial al atractivit─â┼úii, dup─â ├«ncheierea perioadei de eligibilitate pentru schema de sprijin pentru electricitatea din surse regenerabile ┼či ├«n absen┼úa unei decizii privind un eventual sprijin pentru produc┼úia descentralizat─â, ce ar folosi ├«n special panouri solare pe acoperi┼čuriÔÇŁ, a explicat Valeriu Binig, partener Asisten┼ú─â ├«n Afaceri, EY Rom├ónia.

Mix-ul perfect în energie: Modificările Legii regenerabilelor își vor produce efectele pe parcursul următorilor 10 ani

Acesta consideră că adoptarea unui plan de acţiune pentru implementarea unor măsuri de sprijin ar mai putea da un semnal investitorilor, dar sistemul electroenergetic românesc pare să aibă nevoie să digere injecţia masivă de capacităţi de producţie necontrolabile puse în funcţiune până la 31 decembrie 2016, înainte de a permite din punct de vedere tehnic o nouă etapă de expansiune.

China ╚Öi india, principalele destina╚Ťii pentru investitori

China ┼či India au devansat Statele Unite ├«n clasamentul celor mai atractive 40 de pie┼úe din lume pentru investi┼úii ├«n energie regenerabil─â┬áAceast─â cobor├óre, pe locul al treilea, pentru prima dat─â din 2015, este o consecin╚Ť─â a schimb─ârilor de politici sub noua administra╚Ťie american─â.

Conform raportului, dispozi┼úiile executive ale guvernului american (renun╚Ťarea la multe dintre politicile administra┼úiei precedente legate de schimbarea climatic─â, revigorarea industriei c─ârbunelui ╚Öi revizuirea programului Clean Power Plan) au alimentat sc─âderea atractivit─â╚Ťii pie╚Ťei americane ├«n atragerea de investi╚Ťii ├«n proiecte de energie regenerabil─â.

├Än China, Administra┼úia Na┼úional─â pentru Energie (NEA) a anun┼úat ├«n ianuarie 2017 c─â va cheltui 363 miliarde de dolari┬ápentru dezvoltarea capacit─â┼úii de produc╚Ťie de energie din surse regenerabile p├ón─â ├«n 2020. Prin aceast─â investi╚Ťie, ├«╚Öi propune ca jum─âtate din ├«ntreaga capacitate energetic─â nou─â s─â provin─â din surse regenerabile ┼či s─â creeze 13 milioane de locuri de munc─â, conform planului NEA.

De asemenea, China inten┼úioneaz─â s─â lanseze un program pilot de de tranzac╚Ťionare a certificatelor verzi ├«n iulie 2017, prin care operatorii de proiect s─â dovedeasc─â c─â au generat energie curat─â pe care s─â o v├ónd─â consumatorilor. ├Än plus, China s-a angajat s─â reduc─â emisiile de gaze cu efect de ser─â cu 18% pentru fiecare procent de cre╚Ötere economic─â p├ón─â ├«n 2020, conform Acordului de la Paris.

India ┼či-a continuat ascensiunea ├«n cadrul clasamentului, ocup├ónd a doua pozi┼úie, ca urmare a programului guvernamental de construire a 175 GW ├«n capacitate de producere a electricit─â┼úii din surse regenerabile, urm├ónd ca procentul capacit─â┼úii instalate bazate pe surse regenerabile din puterea total─â instalat─â s─â ajung─â la 40% ├«n 2040. ├Än ultimii trei ani, India a ad─âugat peste 10GW capacit─â╚Ťi de produc╚Ťie ├«n energie solar─â ÔÇô ├«ncep├ónd de la o baz─â modest─â de 2,6 GW ├«n 2014.

Kazahstan (locul 37), Panama (locul 38) ┼či Republica Dominican─â (locul 39) au intrat pentru prima dat─â ├«n acest clasament.

Mix-ul perfect ├«n energie: 42% din produc╚Ťia de energie electric─â a Rom├óniei, asigurat─â din surse regenerabile

Comentarii

comentarii