România a ieșit din rândul celor mai atractive piețe pentru investiții în energie regenerabilă

România a părăsit clasamentul celor mai atractive 40 de piețe din lume pentru investiții în energie regenrabilă, conform ultimului raport EY Renewable energy country attractiveness index (RECAI).

România a ieșit din rândul celor mai atractive piețe pentru investiții în energie regenerabilă

Nu ne aşteptăm la ascensiuni ale României în clasamentul mondial al atractivităţii, după încheierea perioadei de eligibilitate pentru schema de sprijin pentru electricitatea din surse regenerabile şi în absenţa unei decizii privind un eventual sprijin pentru producţia descentralizată, ce ar folosi în special panouri solare pe acoperişuri”, a explicat Valeriu Binig, partener Asistenţă în Afaceri, EY România.

Mix-ul perfect în energie: Modificările Legii regenerabilelor își vor produce efectele pe parcursul următorilor 10 ani

Acesta consideră că adoptarea unui plan de acţiune pentru implementarea unor măsuri de sprijin ar mai putea da un semnal investitorilor, dar sistemul electroenergetic românesc pare să aibă nevoie să digere injecţia masivă de capacităţi de producţie necontrolabile puse în funcţiune până la 31 decembrie 2016, înainte de a permite din punct de vedere tehnic o nouă etapă de expansiune.

China și india, principalele destinații pentru investitori

China şi India au devansat Statele Unite în clasamentul celor mai atractive 40 de pieţe din lume pentru investiţii în energie regenerabilă Această coborâre, pe locul al treilea, pentru prima dată din 2015, este o consecință a schimbărilor de politici sub noua administrație americană.

Conform raportului, dispoziţiile executive ale guvernului american (renunțarea la multe dintre politicile administraţiei precedente legate de schimbarea climatică, revigorarea industriei cărbunelui și revizuirea programului Clean Power Plan) au alimentat scăderea atractivității pieței americane în atragerea de investiții în proiecte de energie regenerabilă.

În China, Administraţia Naţională pentru Energie (NEA) a anunţat în ianuarie 2017 că va cheltui 363 miliarde de dolari pentru dezvoltarea capacităţii de producție de energie din surse regenerabile până în 2020. Prin această investiție, își propune ca jumătate din întreaga capacitate energetică nouă să provină din surse regenerabile şi să creeze 13 milioane de locuri de muncă, conform planului NEA.

De asemenea, China intenţionează să lanseze un program pilot de de tranzacționare a certificatelor verzi în iulie 2017, prin care operatorii de proiect să dovedească că au generat energie curată pe care să o vândă consumatorilor. În plus, China s-a angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 18% pentru fiecare procent de creștere economică până în 2020, conform Acordului de la Paris.

India şi-a continuat ascensiunea în cadrul clasamentului, ocupând a doua poziţie, ca urmare a programului guvernamental de construire a 175 GW în capacitate de producere a electricităţii din surse regenerabile, urmând ca procentul capacităţii instalate bazate pe surse regenerabile din puterea totală instalată să ajungă la 40% în 2040. În ultimii trei ani, India a adăugat peste 10GW capacități de producție în energie solară – începând de la o bază modestă de 2,6 GW în 2014.

Kazahstan (locul 37), Panama (locul 38) şi Republica Dominicană (locul 39) au intrat pentru prima dată în acest clasament.

Mix-ul perfect în energie: 42% din producția de energie electrică a României, asigurată din surse regenerabile

spot_img

Ultimele știri