Romania ar putea sa dezvolte un puternic sector agricol bio

Romania ar putea deveni o piata importanta a produselor agricole bio din Uniunea Europeana, in contextul tendintei de promovare a produselor si serviciilor ce tin de biodiversitate si protejarea ecosistemului, potrivit unei analize realizate de PricewaterhouseCoopers pentru Studiul ONU The Economics of Ecosystems and Biodiversity (TEEB).

„Romania ar putea beneficia de pe urma acestei tendinte si ar putea sa-si dezvolte un puternic sector de productie agricola bio, valorificandu-si intinsele suprafete cultivabile si de padure si profitand de pe urma gradului redus de utilizare a ingrasamintelor artificiale si pesticidelor in agricultura romaneasca, fapt ce ar putea fi transformat dintr-un dezavantaj competitiv intr-un avantaj”, a declarat Alexandru Lupea, Partener, Servicii de Audit, Liderul Grupului pentru Industria Energetica, Miniera si de Utilitati din cadrul PricewaterhouseCoopers Romania.

El a adaugat ca piata produselor agricole organice (bio) este estimata la 40 de miliarde de dolari in intreaga lume, reprezentand 2,5% din piata globala a alimentelor si bauturilor. 

Piata bio va creste de cinci ori pana in 2020

Studiul PwC anticipeaza ca aceasta piata a produselor alimentare organice va creste de cinci ori pana in 2020, ajungand la o valoare de 210 miliarde de dolari, iar pana in 2050 ar putea ajunge la 900 de miliarde de dolari.

De asemenea, valoarea pietei pentru produsele naturale de padure se asteapta sa creasca de la valoarea actuala de 5 miliarde de dolari, la 15 miliarde in 2020 si la 50 de miliarde de dolari pana in 2050.

Potrivit reprezentantilor INFOMG, in Romania exista in prezent 55 de comunitati locale din judetele Bistrita-Nasaud, Cluj si Sibiu, care au decis sa cultive exclusiv produse ecologice.

spot_img

Ultimele știri