Romania are 65 de cladiri “verzi”

in Business 28 March 2013 791 Views

Crystal Tower, singura cladire din Romania certificata BREEAM la nivel excelent

In Romania sunt 65 de cladiri “verzi” potrivit raportului “Cele Mai Verzi Cl─âdiri din Romania” elaborat de Consiliul Romana pentru Cladiri Verzi (RoGBC), in parteneriat cu NAI Romania si platforma construction21. eu.

Am identificat 65 de proiecte care au indeplinit criteriile de calificare: 17 sunt certificate international sau in curs de certificare, iar 48 au audit energetic A”, a declarat, joi, Andrei Botis, presedintele NAI Romania,in cadrul conferintei de prezentare a raportului.

Acesta a concluzionat ca in prezent, segmentul cladirilor verzi ocupa 5% din piata constructiilor din Romania, remarcandu-se in mod deosebit cladirile rezidentiale, dar si cele de birouri, retail si industriale. Aceasta in conditiile in care, pana in la data de 31 decembrie 2018, toate cladirile publice noi vor trebui sa respecte standardul de consum de energie aproape zero, standard care se va solicita si cladirilor private, dar incepand din data de 1 ianuarie 2021, potrivit Directivei de Performanta Energetica a Cladirilor.

O cladire poate fi certificata “verde” daca┬á asigura acces facil la mijloacele de transport, asigura iluminatul natural, ofera eficienta energetica sporita si flexibilitate in utilizarea spatiului.

Raportul RoGBC prezinta studii de caz cu sistemele si materialele inovative care au fost implementate in cladiri ca UniCredit Tower, Crystal Tower, Victoria Center sau City Business Center (Timișoara).

Vezi aici detaliile tehnice ale cladirilor incluse in raport.

Comentarii

comentarii