Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Romania are de patru ori mai multe plante in pericol decat tarile europene

Strategia Europeana de Conservare a Plantelor trebuie schimbata si axata in principal pe rezolvarea problemelor provocate de incalzirea globala, au stabilit biologi si botanisti europeni, care s-au intalnit la Cluj, la a cincea conferinta "Planta Europa".

Specialistiii au ajuns la concluzia ca pentru a face fata provocarilor impuse de schimbarile climatice este nevoie de elaborarea unei noi strategii, incepand cu 2007, iar liniile principale de actiune ale acesteia au fost discutate si la conferinta de la Cluj. Strategia ar urma sa fie finalizata pana la sfarsitul anului. Urmeaza apoi ca implementarea acestei Strategii Europene de conservare a Plantelor sa fie facuta pana in anul 2010.

"Aceste modificari care se fac la strategia europeana vizeaza orientarea tuturor obiectivelor catre modificarile climatice care au aparut in ultimii ani. Toate obiectivele, precum cunoasterea diversitatii plantelor, utilizarea durabila, educatie si informare, vor fi orientate catre aceasta noua problema", a explicat Anca Sarbu, vicepresedintele Asociatiei gradinilor botanice din Romania.

Strategia se refera la ceea ce trebuie facut urgent, pana in anul 2010, si este ca un ghid pe care specialistii il ofera mediului politic si guvernului. In Romania el va fi prezentat ministerelor Mediului si Agriculturii, precum si celorlalte institutii care lucreaza in acest domeniu, ele fiind cele care au parghiile de punere in aplicare a strategiei.

"Romania, ca si celelalte tari, a semnat strategia globala pentru conservarea plantelor, iar strategia europeana este parte a strategiei globale", a amintit Anca Sarbu, care a spus ca in ceea ce priveste Romania in special, strategia vizeaza si marirea numarului de specialisti, in special tineri, care sa lucreze in domeniul taxonomiei (stiinta care se ocupa cu stabilirea legilor de clasificare si de sistematizare a plantelor) sau definitivarea facilitatilor cu care se lucreaza, deoarece Romania inca nu si-a publicat Cartea rosie si are patru Liste rosii in loc una, asa cum au toate tarile europene.

"Avem patru liste rosii si e o rusine. Specialistii trebuie sa se puna de acord, sa existe o singura lista rosie. Sunt grupuri de lucru care au facut fiecare cate o lista si acestea trebuie puse de comun accord de catre Academia Romana. Aceasta trebuia sa-i adune pe toti si sa-i roage sa ajunga la o concluzie comuna. De asemenea trebuie publicata si Cartea rosie si speram sa fie gata pana la finalul anului", a declarat Anca Sarbu.

Aceasta a explicat ca Lista rosie enumara plantele din Romania considerate in pericol si ca ea va contine aproape 30% din cele 4.000 de plantele superioare (ex: iarba, copaci, flori; muschiul este o planta inferioara) de pe teritoriul tarii noastre. La randul sau, Cartea rosie prezinta speciile din lista dar arata unde exista sunt populatiile si starea acestora, pentru a se cunoaste ceea ce trebuie protejat.

spot_img

Ultimele știri