Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Romania are timp suficient la dispozitie pentru a realiza investitiile de mediu

Romania este unul dintre statele Uniunii Europene care a obtinut cele mai lungi perioade de timp pentru a-si rezolva problemele de mediu si pentru a realiza investitiile in acest sector, considera presedintele comitetului de comert exterior din cadrul Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), Florin Burada.

Acesta a participat marti, la sediul CCIB, la un seminar pe tema managementului deseurilor si reabilitarii terenurilor contaminate, organizat de Departamentul de Industrii ale Mediului – EISU, din cadrul Guvernului Marii Britanii.

"Timpii obtinuti de Romania prin negocierile cu reprezentantii Comisiei Europene ne fac sa credem ca avem destul timp pentru a rezolva toate problemele de mediu privind deseurile, epurare sau directiva privind controlul integrat al poluarii – IPPC", a spus Burada.

In ceea ce priveste ambalajele si deseurile de ambalaje, Romania beneficiaza de una dintre cele mai lungi perioade de tranzitie, de cinci ani, similara cu cea obtinuta de Malta. Romania a fost singurul stat care a obtinut perioada de tranzitie pentru depozitarea deseurilor electrice si electronice (DEE), aceasta fiind de doi ani, iar pentru depozitarea substantelor periculoase a obtinut un maxim de trei ani (numai Malta a obtinut trei ani si opt luni, insa doar pentru cloroform).

Pana in 2018, Romania trebuie sa se conformeze cu directiva privind epurarea apelor uzate din mediul urban. Este cea mai lunga perioada de tranzitie obtinuta de un stat UE si depaseste cu cateva luni perioadele acordate Ungariei, Poloniei, Slovaciei sau Sloveniei.

Tot cea mai lunga perioada de tranzitie acordata unui stat membru a fost obtinuta de Romania si la capitolul transportului deseurilor dinspre UE, avand la dispozitie noua ani pentru a obiecta sau a impune restrictii impotriva acestei practici.

Directiva IPPC, a carei data scadenta pentru conformare a fost 30 octombrie 2007, este de asemenea un sector la care Romania a obtinut perioade de tranzitie pentru unii agenti economici, timp in care acestia trebuie sa se alinieze la standardele de mediu. Cea mai lunga perioada este de noua ani, in conditiile in care, in Polonia, nu s-au putut obtine mai mult de sase ani si opt luni.

Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Robin Barnett, prezent la eveniment, este de parere ca cele mai bune solutii pentru rezolvarea problemelor de mediu sunt parteneriatele public-private si investitiile majore.

"Avem semnale puternice de la agenti economici britanici care doresc sa se implice in acest sector in Romania, in special pe segmentul de epurare a apelor si managementul deseurilor. Cred ca parteneriatele romano-britanice in acest sens pot ajuta la indeplinirea fara probleme a tintelor Romaniei in ceea ce priveste protectia mediului", a spus ambasadorul.

spot_img

Ultimele știri