România s-ar putea baza pe energia din cărbune în următoarea decadă. Care sunt planurile pentru regenerabile

in Energie, Mix-ul Perfect in Energie, Seriale 20 November 2017 101 Views

Anul ├«n curs a marcat o schimbare major─â a principalei surse de energie electric─â a Rom├óniei. Dac─â ├«n anii anteriori hidrocentrale erau principalele capacit─â╚Ťi de produc╚Ťie a energiei, ├«n 2017 cea mai mare parte a acesteia a venit din termocentralele pe c─ârbune, a declarat, luni, ├«n cadrul unei conferin╚Ťe, Toma Petcu, ministrul Energiei.

energie c─ârbune regeneabile

Pia╚Ťa ne-a ar─âtat foarte clar c─â Rom├ónia este ├«n continuare dependent─â, pe o perioad─â mult mai lung─â, de produc╚Ťia energiei electrice pe baz─â de c─ârbune. Dac─â ├«n acest an vorbim c─â cea mai mare parte a produc╚Ťiei este pe c─ârbune ╚Öi nu pe hidro, ca ├«n anii anteriori, ne ar─ât─â ├«n continuare c─â, fa╚Ť─â de ce s-a stabilit ├«n Strategia energetic─â anterioar─â, cel pu╚Ťin pe o perioad─â de 10 – 15 ani, ar trebui s─â mergem pe produc╚Ťia de energie electric─â pe c─ârbuneÔÇŁ, a spus ministrul Energiei.

Romania va continua sa se foloseasca de carbune

Toma Petru a precizat c─â ministerul pe care ├«l conduce are ├«n vedere continuarea dezvolt─ârii de noi capacit─â╚Ťi de producere a energiei din suse regenerabile, at├ót prin prisma noilor ╚Ťinte venite dinspre Comisia European─â, dar ╚Öi din cauza faptului c─â energia regenerabil─â este cea mai ieftin─â.

De fiecare dat─â c├ónd a fost produs─â la capacit─â╚Ťi maxime, m─â refer la eolian─â ╚Öi la hidro, s-au sim╚Ťit sc─âderi mari de valori, cel pu╚Ťin pe pie╚Ťele secundare cum ar fi PZU”, a explicat ministrul.

Sprijin pentru dezvoltarea capacit─â╚Ťilor de stocare

Cu toate acestea, Toma Petcu a ╚Ťinut s─â sublinieze faptul c─â sprijinul principal va fi focusat pe dezvoltarea de capacit─â╚Ťi de stocare a energiei regenerabile pentru a limita vulneabilit─â╚Ťile generate de condi╚Ťiile meteo.

S─â stoc─âm aceast─â energie ╚Öi s─â o vindem ├«n sistem c├ónd produc╚Ťia este mai sc─âzut─â”, a precizat Petcu.

Ministrul Energie este de p─ârere c─â este mult mai important s─â se acorde un sprijin pe capacit─â╚Ťile de stocare dec├ót pe partea de producu╚Ťie a energie verzi.

Cred c─â, ├«n primul r├ónd, cu ajutorul colegilor de la Transelectrica, trebuie s─â cre─âm re╚Ťele noi de interconectare ╚Öi de acoperire a ├«ntregii zone ├«n care se pot dezvolta energiile regenerabile, dar ├«n parale s─â sprijinim, sub o form─â stabilit─â, capacit─â╚Ťile de stocare.┬á Eu consider c─â, dac─â putem s─â dezvolt─âm cele dou─â lucruri, stocare ╚Öi re╚Ťelele noi, prin care cei care produc energie verde s─â se conecteze la sistemul de transport na╚Ťional, acestea vor ├«ncuraja relansarea investi╚Ťiilor ├«n domeniul energiilor regenerabile. Punctul forte ├«l reprezint─â stocarea, care poate fi cheia viitorului, pe l├óng─â eficien╚Ť─â energetic─â ╚Öi investi╚Ťii ├«n noi capacit─â╚ŤiÔÇŁ, declarat ministrul Energie.

UE trebuie să închidă toate centralele pe bază de cărbune până în 2030

Comentarii

comentarii