România interzice folosirea animalelor în spectacolele de circ

in Biodiversitate, Legislatie 13 June 2017 285 Views

Plenul Camerei Deputa╚Ťilor a votat mar╚Ťi, 13 iunie, legea care┬áinterzice folosirea animalelor s─âlbatice ├«n spectacole, pe tot teritoriul Rom├óniei.┬áDe╚Öi ini╚Ťial a primit vot negativ de la senatori, legea a trecut cu vot pozitiv ├«n toate comisiile de specialitate ├«n Camera Deputa╚Ťilor. Potrivit WWF, Rom├ónia este a┬á25-a ╚Ťar─â din Europa care interzice folosirea animalelor s─âlbatice ├«n circuri.

spectacole de circ

Potrivit legii,┬áse interzice folosirea animalelor vertebrate, indiferent de gradul de ├«mbl├ónzire, dac─â sunt n─âscute ├«n captivitate sau capturate din natur─â, ├«n spectacole de circ, circuri ambulante, caravane ╚Öi trupe de arti╚Öti ambulan╚Ťi, precum ╚Öi ├«n orice alte tipuri de spectacole similare. Dac─â animalele sunt ├«n responsabilitatea unor institu╚Ťii publice sau private, vor fi relocate prin grija acestora ├«n rezerva╚Ťii, sanctuare sau gr─âdini zoologice, ├«n termen de cel mult 18 luni de intrarea in vigoare a legii.

Inerzicerea acestor activit─â╚Ťi reduce un pic din presiunea pe efectivele de animale s─âlbatice aflate ├«n libertate, elimin├ónd o parte din cererea de pia╚Ť─â. Niciun tigru, leu, urs sau elefant nu va mai avea de suferit ├«n Rom├ónia, doar pentru distrac╚Ťia c├ótorva persoane. Niciunul nu va ajunge ├«n circuri din Rom├ónia ╚Öi nici circurile ambulatorii nu vor mai putea veni ├«n ╚Ťara noastr─â cu aceste animale. Societatea noastr─â, din fericire, evolueaz─â, asta au ar─âtat ╚Öi zecile de semn─âturi pentru protejarea animalelor din circuri. ├Än plus, se pare c─â folosind aceast─â presiune a societ─â╚Ťii ╚Öi legile pot evoluaÔÇŁ, a declarat Magor Csibi, director WWF Rom├ónia.

Legea a fost ini╚Ťiat─â ├«n 2015 de Remus Cernea ╚Öi Vier Pfoten ╚Öi a fost┬árelansat─â anul acesta, dup─â ce ├«n ianuarie 11 animale, printre care ╚Öi doi tigri siberieni mureau ├«n incendiul ce a cuprins Circul Globus din Bucure╚Öti.

├Än urma acestui tragic eveniment, WWF Rom├ónia a lansat un mesaj c─âtre clasa politic─â din Rom├ónia: libertate pentru animale! Locul lor este ├«n s─âlb─âticie, nu la circ.┬á Acesta a fost sus╚Ťinut de peste 10.000 de iubitori de animale ╚Öi natur─â care au semnat ├«n primele 24 de ore peti╚Ťia lansat─â de WWF. ├Än final, aceasta a str├óns peste 63.000 de semn─âturi.

Comentarii

comentarii