Romania, intre Copenhaga si Cancun: Nicolae Ursu: Aplicarea legislatiei ramane o problema

“Legislatia din Romania respecta in general prevederile legislatiei europene si include masuri sanctionatorii drastice, dar problema ramane aplicarea”, a declarat Nicolae Ursu, avocat senior la bpv Grigorescu, in cadrul conferintei "Romania, intre Copenhaga si Cancun".

La nivel national, avocatul a subliniat ca exista un litigiu intre guvern si Comisia Europeana pentru ca Romania nu a notificat corect lista siturilor Natura 2000.

Nu exista organisme pentru monitorizare

Multe dintre conventiile internationale pentru biodiversitate, la care si Romania a aderat, nu au creat organisme pentru monitorizare. Chiar si acolo unde exista, acestea sunt niste comitete stiintifice, care doar atrag atentia si fac recomandari, a adaugat avocatul, subliniind lipsa aspectului practic al masurilor prevazute de aceste conventii.

Printre tratatele internationale pe care Romania le-a ratificat se numara Conventia asupra Biodiversitatii, care impreuna cu Protocolul de la Cartagena, prevad principiile precautiei si dezvoltarii durabile.

Alaturi de aceasta, Romania a aderat si la Conventia protectiei si dezvoltarii durabile a muntilor Carpati, care este un cadru international regional de protectie a biodiversitatii, Conventia asupra zonelor umede, conventia pentru protejarea patrimonului mondial si national, Conventia asupra protejarii si conservarii vietii salbatice europene, care este precursorul unor directive europene ce au creat o retea de zone protejate, Conventia asupra comertului international cu specii amenintate, Convetia asupra speciilor migratoare si Conventia europeana asupra peisajului.

Conventiile teoretice, directivele practice

Avocatul Nicolae Ursu a precizat ca la nivelul Uniunii Europene, biodiversitatea este protejata mai eficient, Directiva Conservarii Habitatelor Naturale si a Florei si Faunei Salbatice fiind o aplicare concreta a conventiei de la Viena, care stabileste criterii dupa care statele trebuie sa alcatuiasca o lista a ariilor protejate de interes comunitar.

“Statele nu sunt lasate singure, UE are mijloace eficiente de cenzurare a alegerilor statelor. UE adus aproape toate statele membre in fata Curtii Europene pentru implementare incorecta a directivei, fie pentru ca nu au identificat corect ariile, fie ca nu le-au protejat, fie au adoptat in legislatiile nationale derogari nepermise, fie nu au avut o strategie conforma cu strategia europeana”, a explicat Nicolae Ursu.

Conferinta „Romania, intre Copenhaga si Cancun” a fost organizata pe 3 iunie de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania si Asociatia Green Revolution. Evenimentul a reprezentat o oportunitate de a trece in revista concluziile conferintei ONU din decembrie 2009 care a avut loc la Copenhaga si, in acelasi timp, asteptarile pentru conferinta ONU care va avea loc la Cancun, in Mexic in acest an. Printre invitati s-au numarat comisarul european pentru schimbari climatice Connie Hedegaard, Laszlo Borbely, ministrul Mediului si Padurilor, Nicoale Idu, seful Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti, precum si reprezentanti ai mediului de afaceri si societatii civile. In cadrul conferintei au fost programate 12 interventii, in cadrul a trei paneluri – "Romania intre Copenhaga si Cancun", "Biodiversitatea – Cat ne costa?" si "Schimbarile climatice – riscuri si oportunitati de business".
 

Text de Roxana Bucata
Foto: Anita Vizireanu / Green Report

spot_img

Ultimele știri