România are la dispoziție două luni pentru adoptarea măsurilor de gestionare a deșeurilor. Comisia poate sesiza Curtea de Justiție

Comisia Europeană a anunțat joi, 26 mai, că a transmis Românie un aviz motivat din cauză că nu a reușit să adopte până în prezent planuri de prevenire a generării de deșeuri și de gestionare a deșeurilor în conformitate cu obiectivele legislației UE privind deșeurile (Directiva 2008/98/CE) și ale economiei circulare. Dacă România nu ia măsuri în termen de două luni, Comisia poate sesiza Curtea de Justiție a UE cu privire la această cauză.

Deseuri-in-natura

Aceste planuri și programe au drept scop reducerea impactului deșeurilor asupra sănătății umane și asupra mediului, precum și utilizarea mai eficientă a resurselor în întreaga UE. România a avut un plan de gestionare a deșeurilor pentru perioada 2003-2013, dar acesta nu a fost revizuit, prelungit sau înlocuit pentru perioada următoare. De asemenea, România a rămas în urmă în ceea ce privește prevenirea generării de deșeuri: încă din decembrie 2013, ar fi trebuit adoptate planuri privind reducerea deșeurilor generate la sursă prin tehnici ameliorate de fabricație sau prin eforturi de stimulare a cererii de produse mai ecologice, cu mai puține ambalaje. Prin urmare, Comisia trimite un aviz motivat”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Pe 19 mai, Comisarul European pentru Politică Regională, Corina Crețu, a recomandat Ministrului Mediului, Cristiana Pașca Palmer, finalizarea planului de acțiune în domeniul managementului deșeurilor până la finele acestui an, precizând că o eventuală suspendare a Axei prioritare 2 ,,Dezvoltarea sistemelor integrate de management al deșeurilor și reabilitarea siturilor contaminate istoric” ar întârzia și mai mult implementarea proiectelor aflate în derulare.

Sectorul managementului deșeurilor rămâne unul critic și în actuala perioadă de programare, existând riscul neîndeplinirii condiționalităților ex-ante. Comisia Europeană continuă să sprijine autoritățile române, oferind consultanță prin intermediul experților săi în vederea îndeplinirii acestor condiționalități, dar și pentru a evita suspendarea plăților și lansarea procedurilor de infringement.

Prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 protecția mediului are alocate 425 de milioane de euro.

Citește și:

CE solicită finalizarea planului de acțiune în domeniul managementului deșeurilor până la sfârșitul anului

Deșeurile duc România în fața Curții Europene de Justiție

spot_img

Ultimele știri