Romania Libera, Dobrogea: Razboiul reconstructiilor ecologice din Delta

in Business 6 December 2007 49 Views

Marul discordiei este reconstructia ecologica a 35.000 de hectare amenajate pentru agricultura si piscicultura. Ministerul Mediului a alocat 35 milioane de euro pentru renaturarea acestor amenajari pe care le considera degradate, investitiile nu se pot realiza pentru ca terenul este in administrarea CJ Tulcea, care refuza sa le predea la ARBDD pentru a fi redate circuitului natural.

ARBDD sutine ca refuzul CJ Tulcea este generat de presiunea firmelor care cultiva aceste terenuri, iar CJ precizeaza ca ARBDD s-ar situa de partea firmelor care realizeaza lucrari hidrotehnice in zona aflate in dificultate financiara. In articolul 10 al Legii 82/1993 a ARBDD se prevede ca terenurile agricole si piscicole degradate din Delta vor fi cedate de CJ Tulcea la ARBDD pentru a fi reconstruite ecologic. Acest text de lege este ignorat de sefii CJ Tulcea. Ei motiveaza ca nu au fost consultati cand s-au demarat investitiile pe terenurile aflate in administrarea lor.

"Nu ne opunem renaturarii, dar vom ceda doar terenurile care nu mai au potential productiv. Acest potential nu poate fi dovedit decat prin studii stiintifice, iar astfel de studii nu s-au realizat", a declarat Neculai Vlad, reprezentantul CJ Tulcea in comisia de negociere pentru incheierea unui protocol cu ARBDD.

Lucia Varga, secretar de stat in Ministerul Mediului, a declarat ca daca CJ se va opune acestei actiuni ecologice chestiunea va fi transata de Guvern, iar ministerul va restrictiona finantarile pentru investitiile de infrastructura din localitatile Deltei promovate de administratia locala. Este vorba de alimentari cu apa si de realizarea depozitelor ecologice pentru gunoiul menajer in valoare de 27 milioane de euro.

Pentru mai multe informatii vizitati Romania Libera

Comentarii

comentarii